Παραχωρήσεις ελευθεριών που αποδεσμεύουν την υπουργική εποπτεία από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, απελευθέρωση των απολύσεων των εκπαιδευτικών με ταυτόχρονη μονομερής μεταβολή της εργασιακής σχέσης, αξιολογήσεις των διδασκόντων υπό την απόλυτη κρίση της ιδιοκτησίας και παράλληλη εκπαιδευτική -οικονομική δραστηριότητα μετά το πέρας του ωραρίου χωρίς έλεγχο, συνθέτουν το νέο τοπίο για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου που αφήνει έκθετους εκπαιδευτικούς και μαθητές στα επιχειρηματικά συμφέροντα των ιδιοκτητών.

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το πρωί της Πέμπτης το σχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση αναφορικά με την ιδιωτική εκπαίδευση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την Ομοσπονδία εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ομοσπονδία ήδη είχε εκδηλώσει τις ενστάσεις της τόσο ως προς σειρά διατάξεων όσο και ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το Υπουργείο, χαρακτηρίζοντας το κάλεσμα για συζήτηση που τους απευθύνθηκε προσχηματικό.

«Την περασμένη Παρασκευή μας τηλεφωνούν από το γραφείο της υπουργού και μας λένε ότι την Δευτέρα μας καλούν σε διάλογο γιατί την Τρίτη φεύγει νομοσχέδιο για τον πρωθυπουργό. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι πρόκειται για μια fast track διαδικασία πάνω σε ένα ήδη έτοιμο νομοθέτημα και εμάς μας καλούσαν σαν μαριονέτες για να το νομιμοποιήσουν. Απαντήσαμε ότι δεν πρόκειται να πάμε στο υπουργείο εκτός εάν μας έστελναν έστω κάποιους άξονες. Μας έστειλαν μερικούς τίτλους την Κυριακή το βράδυ. Είχαμε ήδη αρχίσει όμως να έχουμε εικόνα γιατί ήδη οι ιδιοκτήτες άρχισαν να διαρρέουν σε συναδέλφους μας πανηγυρίζοντας ότι “τα πήραμε όλα” και ότι “τώρα θα αρχίσει η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, εννοώντας τους εκπαιδευτικούς.» αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ στο tvxs.

Μερικά από τα επίμαχα σημεία του Νομοσχεδίου όπως αυτά δημοσιεύονται στο Alfavita:

«Απελευθέρωση απολύσεων, υπαγωγή των εκπαιδευτικών στο εργατικό δίκαιο, απαλλαγή της υποχρέωσης των σχολαρχών να δηλώνουν τις απογευματινές δραστηριότητες, τροποποίηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και «ελεύθερη» επιλογή διευθυντών και υποδιευθυντών περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση που παρουσιάστηκε με fast track διαδικασίες».

Η ομοσπονδία των εργαζομένων παλεύει για να μην γίνει πραγματικότητα το νομοσχέδιο που χαρίζει στους σχολάρχες τα εργασιακά τους δικαιώματα 

Η ΟΙΕΛΕ εκδίδοντας ανακοίνωση σήμερα το πρωί, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε διάλογο σε ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και  τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) , ζητώντας την στήριξη τους ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «έκτρωμα» όπως το χαρακτηρίζουν.

Την ίδια στιγμή η ομοσπονδία έχει ήδη ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα  κόμματα της αντιπολίτευσης, προχωρώντας σε ενημερωτικές συναντήσεις.

Την Τετάρτη έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήσαν τα μέλη της ομοσπονδίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το Νομοσχέδιο αντιδραστικό ενώ κατέδειξε ως εμπνευστές του τους σχολάρχες, αναφέροντας ότι «έχουν πολύ στενές σχέσεις με την Νέα Δημοκρατία»

Οι επαφές των διδασκόντων σε ιδιωτικά σχολεία συνεχίστηκαν σήμερα με συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπας, ο οποίος με την σειρά του ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου που επιδιώκει «να τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Από την μεριά του ο επικεφαλής του αγώνα των εκπαιδευτικών εξερχόμενος από την  συνάντηση, μίλησε για την πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζει διαχρονικά η ομοσπονδία καθώς πέραν τις ευθείας επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, συντελείται η ταυτόχρονη μεταβολή του εκπαιδευτικού αγαθού σε αγοραίο προϊόν.

Σχολεία χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας 

Οι αλλαγές στον χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προχωρά εν μέσω αποκαλύψεων για ύποπτες δοσοληπτικές σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ιδιωτικών ιδρυμάτων, με την μορφή χρηματοδότησης- χορηγίας προς το κυβερνών κόμμα.

«Το να χρηματοδοτείται ένα κόμμα από κάποιον ιδιώτη σε συνθήκες διαφάνειας, αυτό είναι θεμιτό. Το να χρηματοδοτείται ένα κόμμα εξουσίας από ένα ιδιωτικό σχολείο, έναν φορέα δηλαδή που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, που παρέχει κατά το Σύνταγμα δημόσιο αγαθό και εκδίδει ισότιμους τίτλους, αυτό είναι ηθικά, ενδεχομένως και νομικά, επιλήψιμο».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προ ημερών υπήρξε ενημέρωση για την ύπαρξη συναλλαγών ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το κυβερνών κόμμα υπό ένα πλαίσιο επαναλαμβανόμενης χρηματοδότησης, ενταγμένης στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών δράσεων των εν λόγω ιδρυμάτων, κι όχι σε κάποια ιδιωτικού χαρακτήρα πρωτοβουλία των ιδιοκτητών.

«Τις τελευταίες ημέρες πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ιδιωτικά σχολεία ηγετικών στελεχών του Συνδέσμου των σχολαρχών χρηματοδοτούσαν τη Νέα Δημοκρατία» καταγγέλλει ο ο κ. Κουρουτός παραπέμποντας την δημοσιογραφική έρευνα στα στοιχεία της Επιτροπής Διαφάνειας και την Διαύγεια. Η εφημερίδα εξετάζοντας τα εν λόγω στοιχεία διαπίστωσε την ύπαρξη καταγεγραμμένων αποδεικτικών για παροχή χρηματικής χορηγίας ύψους 1.000 έως και 20.000 ευρώ προς το Κόμμα για τα έτη 2016 και 2017.

Όπως προκύπτει από έγγραφο που είχε κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το 2018 αναφορικά με την εξέταση των οικονομικών των κομμάτων, «χρηματοδοτήσεις από νομικά πρόσωπα του πολιτικού κόμματος/συνασπισμού κομμάτων Νέα Δημοκρατία 2016» έγιναν από Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα Σάββα Α.Ε. 20.000 ευρώ, Εκπαιδευτήρια Δούκα Α.Ε. 20.000, Σ. Αυγουλέα Λιναρδάτου Ανώνυμη Εκπαιδευτική Εταιρεία 20.000, Δωδώναι Α.Ε. 1.000, Κοραής Εκπαιδευτικές Επιχειρήσεις 1.000. Εμφανίζεται και η ACS (9.000) χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι τα ACS Εκπαιδευτήρια ή συνώνυμη εταιρεία. «Χρηματοδοτήσεις από 1/1/217 έως 17/5/2017» έγιναν από: Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα Σάββα Α.Ε., Σ. Αυγουλέα Λιναρδάτου Ανώνυμη Εκπαιδευτική Εταιρεία, Κοραής Εκπαιδευτικές Επιχειρήσεις, ενώ εμφανίζεται πάλι η εταιρεία ACS (9.000).

Καταληκτικά το δημοσίευμα οδηγείται με φυσική συνέχεια στην σύνδεση των εν λόγω οικονομικών σχέσεων με την άνευ περιορισμών ικανοποίηση σωρείας των απαιτήσεων των σχολαρχών η οποία  δημιουργεί υποψίες για ύπαρξη σταθερού διαύλου επικοινωνίας και συνεννοήσεων.

«Η ετήσια οικονομική τροφοδότηση του κόμματος της Ν.Δ. δίνει χαρακτήρα συστηματικής χρηματοδότησης, γεγονός που δεν αποκλείει παρόμοιες αποκαλύψεις και για τα επόμενα έτη, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης στο πλέγμα σχέσεων και διαπλοκής (αυτών) όπου εντάσσεται», επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Η Νέα Δημοκρατία κρύβεται πίσω από επιθετικές ανακοινώσεις χωρίς να μπορεί να καταρρίψει τις καταγγελίες 

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στις καταγγελίες του Προέδρου του ΟΙΕΛΕ και το ρεπορτάζ της «Εφσυν», ήταν άμεση, χωρίς όμως να διαψεύδει τα στοιχεία. Χωρίς να μπορεί να προβάλει αντίλογο δεδομένης της ύπαρξης επίσημων εγγράφων υπογεγραμμένων από τον τότε γενικό διευθυντή του κόμματος Νίκο Παπαθανάση, επιλέγει την οδό του αποπροσανατολισμού επιχειρώντας να εμφανίσει «ανομήματα» των αντιπάλων του που ουδεμία σχέση έχουν με την ουσία και το περιεχόμενο της υπόθεσης.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η προσπάθεια να συνδεθεί η αναβάθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, παράλληλα με την προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, με συμφέροντα, είναι άλλη μία θλιβερή απόπειρα να κάνουν το άσπρο-μαύρο», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών. Παράλληλα αναφέρεται και στη διαχείριση των οικονομικών της.

Η ΝΔ κάνει λόγο για υποκρισία «ειδικά τη στιγμή που για την εκπαίδευση των δικών τους παιδιών προτιμούν τα ιδιωτικά σχολεία» και σημειώνει πως υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά της «δίχως περίεργες διαδρομές και εικονικές συμβάσεις, όπως γινόταν στο “μαγαζί”».

«Η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε την εξυγίανση των οικονομικών της που είχαν επιβαρυνθεί από την οικονομική κρίση και τη συνακόλουθη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης», προσθέτει η ΝΔ και καταλήγει: «Με απόλυτη διαφάνεια έχει καταθέσει στη Βουλή τις πηγές χρηματοδότησής της. Σε αυτές περιλαμβάνονταν το 2016 και οι συνεισφορές επιχειρήσεων μέχρι 20.000 ευρώ, τηρώντας όλα όσα ορίζει ο νόμος».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δείχνει βέβαια να πείθει ιδιαίτερα την ΟΙΕΛΕ η οποία κατέθεσε εξώδικο προς το Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας απαντήσεις.