X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Για αυτό που όλη η αγορά ασχολείται, δεν μιλάμε

Για αυτό που όλη η αγορά ασχολείται, δεν μιλάμε - Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη
|

Για αυτό που όλη η αγορά ασχολείται, δεν μιλάμε

Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη

Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη

Μια ερώτηση δέχομαι συνεχώς τις τελευταίες μέρες. Τι συμβαίνει με το Alter; Ή τι θα γίνει με το Alter; Αυτό το θέμα, κομβικό σε κάθε συζήτηση ανθρώπων των media τις τελευταίες εβδομάδες, δεν αγγίζεται σε φόρουμ, συνέδρια και ημερίδες. Οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουμε ορισμένες πλευρές, ορατές ή αθέατες από το κουβάρι των εξελίξεων. Λίγοι, πιθανώς οι πρωταγωνιστές του δράματος, ξέρουν περισσότερα. Άγνωστο σχεδόν για όλους μας παραμένει η κατάληξη του.

Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα Alter δεν μπορείς να το προσεγγίσεις απλά. Είναι ένας τηλεοπτικός σταθμός με υψηλή αποδοχή στο κοινό, τα ποσοστά στις μετρήσεις το πιστοποιούν. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του «Ελεύθερη Τηλεόραση» είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, υποχρεωμένη να δίνει λόγο στους μετόχους της-έστω και αν η μετοχή της το τελευταίο διάστημα κατρακύλησε στο ταμπλό. Δεν είναι και η πρώτη εξάλλου, ούτε η τελευταία. Διαθέτει ισχυρούς από την άποψη της εμβέλειας στο ισχύον και κλυδωνιζόμενο σύστημα διαπλοκής Μέσων και πολιτικής εξουσίας, μετόχους. Εμφανίζονται σε αυτό ορισμένοι από τους ισχυρότερους παρουσιαστές-αστέρες- ιδιοκτήτες άλλων media. Κυρίως απασχολεί 690 εργαζόμενους σε όλες τις ειδικότητες.
Αυτό το τελευταίο, οι εργαζόμενοι δηλαδή, έχει διαχωριστεί από όλα τα υπόλοιπα και τις εξελίξεις, και μετατράπηκε σε επιχείρημα για την επιβίωση του τηλεοπτικού σταθμού. Η περίφημη διατήρηση θέσεων εργασίας. Αξιοποιήσιμη φράση στις εν γένει συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών και μιντιαρχών προκειμένου να στρωθεί το χαλό του «πακέτου σωτηρίας» στα ΜΜΕ και άσχετα αν οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ τελικά, δεν προστατεύουν τις θέσεις εργασίας αλλά συνεχίζουν να απολύουν.

Το Alter βεβαίως έχει άλλες ιδιαιτερότητες. Επίσης λέγονται και γράφονται ποικιλοτρόπως.  Για τον υψηλό δανεισμό σε τρεις τράπεζες. Τα οικονομικά στοιχεία 9μηνου είναι αρκούντως επεξηγηματικά για αυτές τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Για τις συμφωνίες με διαφημιστικές εταιρείες –σημαντικό πόλο και παράγοντα της παραπαίουσας αγοράς- βάσει των οποίων κρατούνται «φυλακισμένα» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Για το σχεδόν αναπόφευκτο ντόμινο στην τηλεοπτική αγορά που θα προκύψει εάν συμβεί ένας «ξαφνικός θάνατος». Για τις διαβουλεύσεις, συζητήσεις προς αναζήτηση λύσης σωτηρίας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για κάθε μια από τις προτεινόμενες διεξόδους διαφυγής αντικατροπτίζει και τα συμφέροντα των υποβληθέντων προτάσεων.  Το σενάριο ένταξης στον πτωχευτικό κώδικα, η ελεγχόμενη πτώχευση διαψεύδεται από την εταιρεία. Η αποχώρηση της αδειούχου, για εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού, εταιρείας από το εταιρικό κέλυφος  προκειμένου να αναγγενηθεί από τις στάχτες του με άλλο τίτλο, καθαρό το κανάλι, απαιτεί ευρεία συναίνεση όλων των εμπλεκομένων. Και ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω έρχεται η θέση και ο ρόλος της κυβέρνησης και των αρμοδίων για τις επαφές με τα media. Κι αυτό είναι επίσης ένας άγνωστος χ στις σημερινές εξελίξεις.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις