Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Γ. Σταθάκης δεσμεύτηκε πως θα γίνει «άμεσα η κατεδάφιση 61 αυθαιρέτων» και ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη «εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τα πρώτα κτίσματα», με τη σχετική θυροκόλληση να γίνεται την επόμενη εβδομάδα.

Δήλωσε ότι γίνεται επέκταση των εργολαβιών για να βρεθούν μπουλντόζες που θα αναλάβουν κατεδάφιση στις περιοχές Μάνδρα, Λαύριο, Πεντέλη, Σαρωνικό και Ανάβυσσο. Τόνισε πως οι 61 αυθαίρετες κατασκευές αφορούν, κατά κύριο λόγο, περιφράξεις στην παραλία, σε ρέματα και σε αναδασωτέες εκτάσεις. Για όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ δεν προβλέπεται αποζημίωση.

«Αντιφατική η στάση της ΝΔ»

Ερωτηθείς για τυχόν αντιδράσεις που ενδέχεται να υπάρξουν σχετικά με το γκρέμισμα των αυθαίρετων κτηρίων, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει. «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω, δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι μια απόφαση που έτυχε ευρείας αποδοχής στη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουμε».

Αναφερόμενος στα πυρά που εξαπολύει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, έκανε λόγο για προσπάθειες αποπροσανατολισμού και χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατακρίνει την τροπολογία για τα αυθαίρετα, ενώ την ψήφισε.  «Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που εκφράζει το κοινό αίσθημα και, επαναλαμβάνω, την ψήφισε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Άρα, η Ν.Δ. νομιμοποίησε την στρατηγική αποπροσανατολισμού που δήθεν κάνει η κυβέρνηση; Είναι αντιφατικό».

Σχετικά με το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, ο Γ. Σταθάκης δήλωσε πως πρέπει να αποφευχθούν οι εν θερμώ κινήσεις. «Δεν δικαιολογούνται κινήσεις εν θερμώ πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης».

Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη δημιουργία νέου θεσμού για τις οικιστικές παρεκκλίσεις, διαδικασία fast track για την ταυτοποίηση και κατεδάφιση αυθαιρέτων, αύξηση χρηματοδότησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέσω του Πράσινου Ταμείου και απευθείας αναθέσεις για κατεδαφίσεις έως του ορίου για τις δημόσιες προμήθειες και έργα.