X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Για επαχθή συμβιβασμό ετοιμάζεται το Μπουένος Άιρες

Η κυβέρνηση της Αργεντινής αναμένεται να παρουσιάσει σε αμερικανικό δικαστήριο την πρόταση της για συνέχιση των συνομιλιών με τους πιστωτές της σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέα χρεοκοπία
|
Την αναστολή  της εκτέλεσης της απόφασης με την οποία καταδικάστηκε να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, δηλαδή 1,33 δισεκ. δολάρια, σε δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια, ζήτησε την Δευτέρα από την αμερικανική δικαιοσύνη η Αργεντινή.

Ο Αργεντίνος οικονομολόγος Ραμίρο Καστινέιρα σχολίασε την ανακοίνωση αυτή λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα πρώτο επίσημο βήμα» προς την έναρξη διαπραγματεύσεων, κάτι που «δείχνει την πρόθεση του Μπουένος Άιρε) να εφαρμόσει την απόφαση» του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Μια ομάδα από hedge funds συνεχίζει να απαιτεί την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων από την πτώχευση του 2001. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η Αργεντινή θα πρέπει να αποζημιώσει και τα hedge funds εφόσον συνεχίζει να εξυπηρετεί τους ομολογιούχους που δέχτηκαν τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα το 2005 και το 2010. Η Αργεντινή αναδιάρθρωσε σχεδόν το 93% των ομολόγων στις δύο ανταλλαγές χρέους που πραγματοποίησε το 2005 και το 2010.

 
“Η Αργεντινή θα κάνει μια νέα παρουσίαση στο αμερικανικό δικαστήριο σήμερα ζητώντας νέες συνθήκες για τις διαπραγματεύσεις οι οποίες είναι δίκαιες και αφορούν το 100% των ομολογιούχων”, δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Jorge Capitanich, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
 
Τα ομόλογα της χώρας σημειώνουν ράλι μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί. Το ομόλογο σε δολ. ΗΠΑ λήξης 2033 διαπραγματεύονταν στα 87 cents στο δολάριο τη Δευτέρα από περίπου 84,5 cents την Παρασκευή, σύμφωνα με traders. Η απόδοση στα ομόλογα αυτά υποχώρησε στο 10,07% από 10,45%.
 
Η νέα πρόταση της Αργεντινής έρχεται ενώ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η χώρα θα πρέπει να καταβάλει τις πληρωμές τόκων στα αναδιαρθρωμένα ομόλογα τα οποία, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αμερικανικών δικαστηρίων, η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να πληρώσει εάν δεν πληρώσει και τα hedge funds.
 
Εάν η Αργεντινή χάσει τις πληρωμές τόκων ποσού άνω των 500 εκατ. δολ. στις 30 Ιουνίου, το χρέος της θα περάσει σε τεχνική χρεοκοπία και η κυβέρνηση θα έχει μια περίοδο 30 ημερών για να αποφύγει μια νέα πτώχευση.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Αργεντινή εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει μια αρχική πληρωμή στα hedge funds που αρνήθηκαν να ενταχθούν στις προηγούμενες συμφωνίες. Έτσι θα κερδίσει χρόνο για να ζητήσει την παράταση των διαπραγματεύσεων ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε έναν διακανονισμό.

Να αποφασίσει εάν η δήλωση της Αργεντινής πως δεν πρόκειται να πληρώσει τους τόκους ομολόγων πυροδοτεί την αποπληρωμή των credit default swaps (CDS – ή αλλιώς των συμβολαίων που ασφαλίζουν το χρέος έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας), καλείται η αρμόδια αρχή International Swaps & Derivatives Association (ISDA).
 
Το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Schulte Roth & Zabel LLP, ζήτησε την απόφαση της ISDA, όπως προκύπτει από επιστολή με ημερομηνία 20 Ιουνίου, στο site της αρμόδιας αρχής. Η εταιρεία εκπροσωπεί κάτοχο συμβολαίου CDS που έληγε την ημέρα αυτή. Και όπως αναφέρει στο σκεπτικό της, ακόμα και εάν η Αργεντινή πληρώσει τελικά τους τόκους, η δήλωση της πρόθεσής της για το αντίθετο θα πρέπει να θεωρηθεί “πιστωτικό γεγονός” και κατ΄ επέκταση να οδηγήσει στην πληρωμή των CDS.

Ένα από τα βασικά επιτόκια των ομολόγων της Αργεντινής διολίσθησε κάτω από το 10% για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, με την ελπίδα ότι η δικαστική ήττα της χώρας από την επενδυτική Elliott Management, θα υποχρεώσει το Μπουένος Άιρες να τακτοποιήσει την μακροχρόνια μάχη για την αναδιοργάνωση του χρέους.
 
Το yield στο διεθνές ομόλογο της Αργεντινής που λήγει το 2033 διολίσθησε 62 μονάδες βάσης στο 9,67% σήμερα, σε σύγκριση με το ζενίθ του 17% και πλέον πέρσι, όταν οι επενδυτές φοβούνταν ότι η Αργεντινή θα προτιμήσει να χρεοκοπήσει εκ νέου, παρά να αποζημιώσει το επενδυτικό κεφάλαιο Elliott και τα ομοειδή του.
 
Σε ένα άλλο ομόλογο με μεγάλη διαπραγμάτευση, εκείνο που λήγει το 2038, το yield διολίσθησε 13 μονάδες βάσης στο 8,6%.
 
Καθώς χρησιμοποιήθηκαν όλες οι δικαστικές οδοί (το αίτημα έφεσης στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα) και αποτιμώνται οι επιπτώσεις που θα προκαλούσε μια χρεοκοπία στις εκλογές του επόμενου έτους, οι αντιλήψεις στο Μπουένος Άιρες φαίνεται να αλλάζουν.

Πηγή: Dow Jones Newsires, capital.gr, Euro2day.gr, newmoney.gr

 

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις