Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι καθεστωτικές πρακτικές και παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης, θέτουν «ένα μείζον ζήτημα ομαλής λειτουργίας των θεσμών, αλλά και της ποιότητας της Δημοκρατίας».

«Στην ουσία, από το 2015 εξελίσσεται ένα σχέδιο σε πολλές πράξεις, το οποίο αποσκοπεί στη χειραγώγηση των δικαστών και καθοδήγηση του έργου της Δικαιοσύνης, ώστε να εξυπηρετούνται ενέργειες του κυβερνητικού επιτελείου. Ταυτόχρονα, στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στην ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης κατατάσσεται η Ελλάδα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Παγκόσμιας τράπεζας, γεγονός που απαξιώνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της» αναφέρουν στην επερώτηση.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως «σήμερα είναι ανάγκη να προστατευθεί το κύρος της Δικαιοσύνης, όχι μόνο γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά γιατί αποτελεί ταυτόχρονα βασική αξία και προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. Η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της προκαλεί κλυδωνισμούς και δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού, αμφισβήτησης, σύγκρουσης, απαξίωσης και νοσηρότητας στο χώρο της Δικαιοσύνης. Θέτει σε κίνδυνο την αποστολή της η οποία είναι η ανεπηρέαστη απονομή της Δικαιοσύνης, η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και η άσκηση ελέγχου σε κάθε άλλη εξουσία από τα δικαστικά όργανα».

Την επερώτηση υπογράφουν κατά σειρά οι βουλευτές: Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Αρβανίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αχμέτ Ιλχάν, Γεώργιος Καρράς, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χαρά Κεφαλίδου, Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Κώστας Μπαργιώτας, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Τζελέπης και Εύη Χριστοφιλοπούλου.