«Η αμερικανική κίνηση είναι αντίθετη στο πνεύμα της συμφωνίας της Γενεύης», βάσει της οποίας η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) δεσμεύθηκε να μην επιβάλλει νέες κυρώσεις στο Ιράν για έξι μήνες με αντάλλαγμα την αναστολή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο ιρανός διαπραγματευτής Αμπάς Αραγτσί, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ενόψει της δημιουργίας μια ατμόσφαιρας συνεργασίας, ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι καθόλου εποικοδομητικό και το επικρίνουμε έντονα», δήλωσε ο Αραγτσί στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

«Εξετάζουμε την κατάσταση και θα αντιδράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, μία ημέρα μετά τη διακοπή των τεχνικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν στη Βιένη για την εφαρμογή της προσωρινής συμφωνίας διάρκειας έξι μηνών που υπεγράφη στις 24 Νοεμβρίου.

Το πρακτορείο Irna είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι οι ιρανοί ειδικοί επέστρεψαν στην Τεχεράνη «για διαβουλεύσεις», χωρίς όμως να δώσει άλλες εξηγήσεις για την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την Δευτέρα στη Βιένη μεταξύ μιας ομάδας ειδικών του Ιράν και των εκπροσώπων της Ομάδας 5+1 διακόπηκαν εξαιτίας «των νέων αμερικανικών κυρώσεων», και «της έλλειψης συνέπειας των Αμερικανών προς τη συμφωνία» της Γενεύης.

Η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφκάμ κατήγγειλε επίσης «μια ανώφελη κίνηση που εγείρει ερωτήματα», ενώ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα φέρουν την πλήρη ευθύνη «για τις συνέπειες της απόφασης αυτής».

Εφαρμόζοντας τις ήδη υπάρχουσες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι πρόσθεσαν στη μαύρη λίστα τους περίπου δέκα εταιρείες και άτομα που φέρονται να παρακάμπτουν τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Η συμφωνία της Γενεύης «δεν συγκρούεται και δεν θα συγκρουστεί με τις ατέρμονες προσπάθειές μας να αποκαλύψουμε και να πλήξουμε όλους όσοι υποστηρίζουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή όσοι προσπαθούν να παραβιάσουν τις κυρώσεις», σχολίασε χθες ο Ντέιβιντ Κόεν υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αντίθετα, ο επικεφαλής της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν υποστηρίζει την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

Ο Δημοκρατικός Τιμ Τζόνσον σημείωσε ότι συμφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να βλάψει τις εύθραυστες διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας με την Τεχεράνη για την αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος.

«Δεν θα πρέπει να κάνουμε τίποτα αντιπαραγωγικό που θα μπορούσε να βλάψει την ενότητα της Δύσης στο θέμα αυτό», υπογράμμισε ο Τζόνσον.

Σήμερα το πρωί η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι έπειτα από τέσσερις ημέρες συζητήσεων, θα πραγματοποιηθούν «διαβουλεύσεις» στις πρωτεύουσες «με την ελπίδα ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σύντομα».

Οι «μακρές και λεπτομερείς» συζητήσεις που διεξήχθησαν στη Βιένη «αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα των τεχνικών ζητημάτων» που συνδέονται με την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, εξήγησε ο Μάικλ Μαν, ο εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Και η Ρωσία κατήγγειλε σήμερα ότι η αμερικανική κίνηση παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας της Γενεύης.
«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι αντίθετη στο πνεύμα της συμφωνίας», επεσήμανε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η διεύρυνση της αμερικανικής “μαύρης λίστας” ενδέχεται να περιπλέξει σοβαρά την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, η οποία προτείνει τη χαλάρωση των κυρώσεων», πρόσθεσε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ