Σύμφωνα με το «Documento» ενώ η επίσημη χωρητικότητά της είναι 554 θέσεων χθες είχε 729 κρατούμενους με ποσοστό υπερπλήρωσης 131%.

Τα τεστ έγιναν μετά από διαμαρτυρία των κρατουμένων, καθώς αρνήθηκαν να μπουν στους θαλάμους μέχρι να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν.

Ενώ όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάσος Θεοφίλου «έπειτα από επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας, η διοίκηση των συγκεκριμένων φυλακών επέβαλε στις 29 Νοεμβρίου 2020 στην Α’ πτέρυγα το -μάλλον πειθαρχικό παρά υγειονομικό- μέτρο του 24ωρου εγκλεισμού των κρατουμένων στους θαλάμους τους. Με αυτό τον τρόπο στέρησε από τους κρατούμενους το μοναδικό δικαίωμα που τους είχε απομείνει. Αυτό του προαυλισμού».

Στην ανάρτησή του ο Θεοφίλου αναφέρει επίσης:

«Πρόκειται με άλλα λόγια για αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας μιας διοίκησης που αντί να πάρει τα στοιχειώδη μέτρα όπως τακτικά τεστ, έστω για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους αν όχι για τους κρατούμενους, διανομή αντισηπτικών και μασκών (σε διάστημα 8 μηνών έχει μοιραστεί μη επαρκής ποσότητα αντισηπτικών και μασκών μόλις τρεις φορές), επιμένει στο μέτρο μιας καραντίνας μέσα στην καραντίνα, στο μέτρο μιας φυλακής μέσα στη φυλακή.

Δεν θα περίμενε βέβαια κανείς τίποτα διαφορετικό από μια διοίκηση που ως μέτρο προστασίας απαγόρευσε την προηγούμενη εβδομάδα και επί ημέρες την πρόσβαση των κρατουμένων στην αλληλογραφία τους και την ανάγνωση βιβλίων.»

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα των κρατούμενων για λήψη μέτρων προστασίας στις φυλακές. Βρέθηκε θετικός στον ιό και όπως αναφέρει το «Documento», θα οδηγηθεί στην απομόνωση, σε ένα χώρο που δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολα ενώ έχει ήδη χάσει ένα νεφρό και έχοντας και αναπνευστικά προβλήματα από παλαιότερο ατύχημα.

Η δήλωσή του:

«Αν είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει ακόμα η ποινη για θανατική καταδίκη στην Ελλάδα και μαλιστα σε ανθρώπους που κρατουντε με μονα πραγματικά στοιχεια την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη, αν είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει θανατική καταδίκη για τα πολιτικα φρονηματα, να μην μεινει η εγκληματική διαχειριση του covid δίχως κανένα πολιτικο κόστος, αν η εκδικητικότητα των αρχών στοχεύει τελικά στη φυσική μου εξόντωση.

Για ό,τι μου συμβεί τους καθιστώ υπεύθυνους, οι κατάσταση στις φυλακές δεν είναι ανευθυνότητα, είναι ένα διαρκές έγκλημα».

«Έχουμε κάθε δικαίωμα στη ζωή και την υγεία»: Φωνάζουν οι κρατούμενες στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας

Κείμενο στο οποίο περιγράφουν τις απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας, δημοσίευσαν 301 κρατούμενες και στο οποίο ζητούν την αποσυμφόρηση των φυλακών και μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, θέτοντας μάλιστα το κάδρο και την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.

«Έχουμε κάθε δικαίωμα στη ζωή και την υγεία»: Φωνάζουν οι κρατούμενες στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι «σε επίσκεψή της η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής πολιτικής στις φυλακές Ελαιώνα είχε δηλώσει πως είναι μισοάδειες. Ενημερώνουμε πως οι θάλαμοι σε αυτή τη φυλακή είναι για 12 άτομα, αριθμός μεγάλος για να ζει κανείς και ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. Όμως στους θαλάμους αυτούς κρατούνται έως και 18 ή 19 άτομα. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα και φοβούνται πως οι αριθμοί των νεκρών μπορεί να είναι τριψήφιοι σε ένα επόμενο, ακόμα σφοδρότερο, κύμα της πανδημίας».

Οι κρατούμενες ζητούν:

  • Να γίνει αποσυμφόρηση των φυλακών.
  • Να αποφυλακιστούν άμεσα οι άρρωστες/οι, οι υπερήλικες, οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι έγκυες. Δηλαδή, όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Να αποφυλακιστούν όσες/όσοι έχουν εκτίσει το 2/5 της ποινής τους μικτά, όσες/όσοι δηλαδή, έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής, ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.
  • Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης (διατροφή, θέρμανση) και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας των αρρώστων.
  • Να πάψει η ισχύς των πειθαρχικών που έχει επιβληθεί σε κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Θήβας κατά την εξέγερση της 9/4.