Σε σημερινή συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» ενώ δεν έδωσε καμία εξήγηση για τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκαν τα 20 εκατομμύρια σε ΜΜΕ.

«Δεν υπάρχει κριτική για το πού πήγαν τα χρήματα»

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη λίστα των ΜΜΕ και τα ποσά που χορηγήθηκαν για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έδωσε χρήματα σε μία εταιρεία που διένειμε τα χρήματα όπως έκρινε, με κριτήρια που όρισε χωρίς να υπάρχει πολιτική παρέμβαση.

«Δεν υπάρχει κριτική για το πού πήγαν τα χρήματα, τα οποία δεν δόθηκαν με παρέμβαση πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ενώ δήλωσε ότι «η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα όταν ήμασταν βέβαιοι ότι τα ποσά πληρώθηκαν και έγινε ο έλεγχος ότι οι δημοσιεύσεις έγιναν».

«Συγκρίνετε τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν από κρατικές ΔΕΚΟ δίνονταν διαφημίσεις για να στηρίζονται έντυπα. Κι εγώ το ξέρω, κι εσείς το ξέρετε και η οικογένεια μου το ξέρει πολύ καλά. Το μόνο που θα μπορούσα να εισπράξω ως κριτική είναι ότι δεν εξηγήσαμε ότι δεν το κάναμε εμείς.  Δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία», είπε.

Για τις καταγγελίες Καλογρίτσα υποστήριξε ότι «το 2016 επιχειρήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες. Πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τον στενότερο συνεργάτη του», αναφερόμενος στον Νίκο Παππά. «Οφείλει ο κ. Τσίπρας την εξήγηση και στους δικούς του υποστηρικτές.  Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα. Η αποπομπή του κ. Παππά είναι μονόδρομος. Αλλά και πάλι αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η εσωτερική αυτοκάθαρση των κομμάτων αφορά και συνολικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας», είπε.

«Δεν τα κάναμε όλα τέλεια, αλλά μαθαίνουμε από τα λάθη μας»

«Δεν τα κάναμε όλα τέλεια, αλλά έχουμε αποδείξει ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ως παράδειγμα κάποιες επιλογές διοικήσεων νοσοκομείων, για τις οποίες υπογράμμισε ότι «παρείσφρυσαν ορισμένα στελέχη που δεν είχαν τις προδιαγραφές για να διοικήσουν νοσοκομείο, και το διορθώσαμε».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αξιοκρατία και σημείωσε ότι στη «συντριπτική πλειοψηφία υπακούσαμε στον κανόνα της αξιοκρατίας και οι επιλογές προσώπων έγιναν αξιοκρατικα. Δεν προέρχονται όλοι από τη ΝΔ».

«Ανασχηματισμός θα γίνει κάποια στιγμή»

«Ανασχηματισμός, κάποια στιγμή, θα γίνει αλλά δεν είναι της στιγμής. Όταν έρθει η ώρα θα το μάθετε από μένα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι ανασχηματισμός δεν είναι μόνο η αλλαγή προσώπων, αλλά και οι αναδιατάξεις δομών και οι αλλαγές αρμοδιοτήτων. «Όταν κρίνω ότι πρέπει να υπάρχει ανάγκη διορθωτικών κινήσεων, αυτές θα γίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το ενδεχόμενο εκλογών είπε πως «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» συμπληρώνοντας ότι «η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση».

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ο κορονοϊός, κυρίως μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο. «Σε ένα βαθμό μπορεί να είναι φρένο στις επενδύσεις», είπε και επισήμανε ότι ο βασικός του στόχος είναι η στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.

«Η προσοχή μου είναι απολύτως εστιασμένη στην οικονομία. Σε 10 μέρες από τώρα θα συζητηθεί το ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υποστηρίξουμε ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» είπε μεταξύ άλλων και σχολίασε ότι «η οικονομία πριν τον κορονοϊό πήγαινε μια χαρά» και επομένως «κανείς δε μπορεί να χρεώσει την κρίση στην κυβέρνηση».

«Θα κάνουμε πολλές αλλαγές που θα γίνουν με την αίσθηση του κατεπείγοντος. Κεντρική δέσμευση είναι η μείωση των φόρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο: «προφανώς και υπάρχουν απώλειες. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος»

«Έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία»

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο είχαν διακοπεί «όχι με δικιά μου υπαιτιότητα» συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε».

«Έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Και οι σύμβουλοι μας μπορούν να μιλάνε», δήλωσε ακόμα.

Ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ένα μείζον θέμα συζήτησης με τον Τουρκία, το ζήτημα καθορισμού της ΑΟΖ, όπου «έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις».

«Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι μεσολάβησε η Μέρκελ για την επικοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές ως προς την επικοινωνία μας. Ο οργανωμένος διάλογος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι πολύ διαφορετικός όμως», ανέφερε και δήλωσε: «Η στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ένας χρόνος διακυβέρνησης: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας»

«Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, έχουν γίνει άλματα προόδου στην Ελλάδα. Και αυτά τα άλματα δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν μετά από σκληρή δουλειά και με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης.