Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο ιδρυτής της διαδικτυακής κοινότητας «ο Συνήγορος των ΑμεΑ», Ανδρέας Μπαρδάκης επεσήμανε πως για πρώτη φορά φέτος τα Χριστούγεννα για τα άτομα με αναπηρία δεν θα λάβουν κοινωνικό βοήθημα. Θα λάβουν ένα επιπλέον ΚΕΑ, όσοι λαμβάνουν αυτό το επίδομα, αυτοί και μόνο.

«Για πρώτη φορά, δε θα πάρουμε τίποτα. Τα άτομα με αναπηρίες υπάρχει διεθνώς παραδοχή πως είναι τα πιο φτωχά, καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί δουλειά για αυτό εξαιτίας του ρατσισμού και των διακρίσεων, ειδικά σε μία στιγμή που η ανεργία θερίζει», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρδάκης.

Την ίδια στιγμή, χωρίς απάντηση από τους αρμοδίους της Πολιτείας βρίσκονται τα άτομα με αναπηρίες, ενώ όπως δήλωσε, δεν υπάρχει καμία κινητοποίηση τόσο από την πλευρά του Αναπηρικού κινήματος όσο και από τα ΜΜΕ ή την κοινωνία.

«Από τη νέα υπουργική απόφαση και τη ΦΕΚ για την απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν εξαρτώνται οριζοντίως τα άτομα με αναπηρίες, όπως είχε δηλώσει ψευδώς στις 14 Νοεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», τόνισε καταγγέλλοντας πως δεν έχει ασχοληθεί κανείς με την κατάσταση και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε επικοινωνία της με την ΕΡΤ Κομοτηνής, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στην Αθήνα, κ. Μπερδέκλη, η ομοσπονδία ζήτησε την παροχή επιπλέον προνοιακού επιδόματος για τα Χριστούγεννα, καθώς και μία σύνταξη στους δικαιούχους, χωρίς ωστόσο να λάβει καμία απάντηση από την πλευρά της Πολιτείας.

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαρδάκης έκανε λόγο για ψευδή ενημέρωση σχετικά με τις εξαιρέσεις των ατόμων με αναπηρίες και των συνοδών τους από τα μέτρα μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας, πράγμα που επιβεβαιώθηκε με το πρόσφατο γεγονός της επιβολής προστίμου σε συνοδό ατόμου με αναπηρίες, παρά την βεβαίωση συζύγου και το χαρτί αναπηρίας ΚΕΠΑ.