Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα από την 1η Νοεμβρίου 2019, έκανε δηλώσεις σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ σε διάφορα κράτη-μέλη της κατά περιόδους αλλά και στις κυρώσεις της Ένωσης απέναντι στην Ρωσία.
Η πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στην εφημερίδα Süddeutsche, είπε ότι «σε πολλά κράτη της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης πολλοί δεν αισθάνονται αποδεκτοί». Επιπλέον τόνισε ότι οι οικονομικές κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται κατά περίπτωση σε διενέξεις της Κομισιόν με κράτη-μέλη της ΕΕ, πρέπει να αποτελούν την «απολύτως ύστατη προσφυγή», καθώς ο πρωταρχικός σκοπός όπως υπογραμμίζει είναι το κράτος δικαίου ωστόσο σημειώνει ότι «κανείς δεν είναι τέλειος».
Η Φον ντερ Λάιεν υπονόησε ότι πρόκειται να υπάρξει επιείκεια στην Ιταλία όσο αφορά τα δημοσιονομικά αλλά και το κρατικό χρέος της. Όπως είπε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, υπάρχουν «καλοί λόγοι» για τους οποίους θεσπίστηκαν οι κανόνες για τα δημοσιονομικά εντός της Ένωσης, παρόλα αυτά όπως επισημαίνει «υπάρχει επίσης και αρκετή ευελιξία», η οποία αν αξιοποιηθεί μπορεί να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.
Σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Die welt», είπε ότι η Ρωσία «δεν συγχωρεί την αδυναμία» για αυτό και οι οικονομικές κυρώσεις που έχει θεσπίσει η ΕΕ εναντίον της θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ προαναγγέλοντας «σκληρή στάση» απέναντι στο Κρεμλίνο. Παράλληλα όμως η πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.
Να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία μετά την προσπάθεια εμπλοκής της τελευταίας ώστε να αποσταθεροποιηθεί το status quo στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις αφορούν τον χρηματοπιστωτικό, τον ενεργειακό και τον αμυντικό τομέα, καθώς και τον τομέα των ειδών διπλής χρήσης.
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μίλησε επίσης την Πέμπτη στην «Guardian», όσο αφορά το Brexit. Η νέα πρόεδρος αποσαφήνισε, ότι η ΕΕ δεν θέλει μια σκληρή έξοδο της Μ.Βρετανίας και τόνισε ότι υπάρχει στο τραπέζι μια πολύ καλή συμφωνία. Επιπλέον τόνισε ότι μια άτακτη έξοδος της Βρετανίας θα έχει επιπτώσεις για όλες τις πλευρές.