Μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «αυτό το οποίο επιδιώκουμε, είναι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα – γέφυρα, το οποίο θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Ουσιαστικά μια μετάβαση έως το χρόνο κατά τον οποίο θα μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προφανώς θα έχει μεγάλες συνέπειες σε όλα τα στρώματα και του ελληνικού λαού. Θα υπάρχει ένα κόστος, το οποίο θα είναι και κοινωνικό και οικονομικό», ανέφερε ο υπουργός και ζήτησε να δει κανείς τα δεδομένα από το εξωτερικό, π.χ. την ανεργία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου «γενικά επικρατεί μια πολύ μεγάλη ρευστότητα, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα πότε θα εκλείψει η πανδημία στην Ευρώπη. Άρα πρόκειται για μια πολυπαραγοντική εξίσωση με αρκετούς αγνώστους».

Ερωτηθείς για τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, «η πρόβλεψη που κάνουμε εμείς αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά, διεθνείς οίκοι και ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι ότι θα ξεπεράσουμε το σκόπελο του 2020 και θα καταφέρουμε να έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη ανάκαμψη», απάντησε ο Γ. Γεραπετρίτης. Εξάλλου, «όλα τα στοιχεία έως ότου ενέσκηψε η υγειονομική κρίση, ήταν απολύτως θετικά για την ελληνική οικονομία. Έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι εφόσον σταθούμε όρθιοι από τη μεγάλη δίνη, θα έχουμε μια μεγάλη ώθηση στην οικονομία μας».

Στο ερώτημα αν τα εργασιακά μέτρα είναι προσωρινά ή όχι, έδωσε την εξής απάντηση: «Παρά το γεγονός ότι υφιστάμεθα αυτού του τύπου τη μεγάλη οικονομική βία λόγω της υγειονομικής κρίσης, εμείς δεν έχουμε προβεί, ούτε σε αύξηση φορολογίας, ούτε σε μείωση μισθών και συντάξεων. Άρα, αυτή τη στιγμή η κοινωνία παραμένει στη βάση της όρθια. Εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες, είναι ότι όλα τα εργασιακά μέτρα τα οποία λαμβάνονται, έχουν χαρακτήρα προσωρινό, μεταβατικό, και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε να στηρίξουμε κυρίως το κομμάτι της πλήρους εργασίας. Η δική μας στόχευση είναι να βρεθούμε την επόμενη μέρα με ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής, έχοντας διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας».

Σημειώνεται ωστόσο ότι η μείωση του μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα είναι ακόμα και 20%, μέχρι της μείωσης ωραρίου – μισθού στο 50% και της επιδότησης από το κράτος του 60% των απωλειών, για όσες επιχειρήσεις έχουν μπει στο πρόγραμμα στήριξης. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υποστήριξη ότι το όριο της μείωσης φτάνει το 16% κάνοντας λόγο όμως για τον μεικτό και όχι τον καθαρό μισθό.