Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης του lockdown από την ερχόμενη βδομάδα, έχοντας ως βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες μέρες.

«Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε μια σταδιακή καθολική άρση. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας. Όμως δεν πρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω». Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν είναι ρεαλιστική η άρση του lockdown από την 1η Δεκεμβρίου.

Αρνήθηκε τις καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας  για συρροή κρουσμάτων σε σούπερ μάρκετ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει για συρροές σε σούπερ μάρκετ ή σχολεία. Οι έλεγχοι συνεχίζονται να γίνονται και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία της έρευνας που επικαλείστε».

https://www.youtube.com/watch?v=O7hQ1bo5gPU

Σχετικά με την αυστηροποίηση των μέτρων στη βόρεια Ελλάδα, ο Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

1)Από τον Προμαχώνα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε Έλληνες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Για τις μεταφορές, η διέλευση επιτρέπεται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.

2)Από την Κακκαβιά επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες ή με άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 το πρωί, έως τις 11 το βράδυ. Οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά θα μπαίνουν σε 7ήμερη καραντίνα, στον χώρο που έχουν δηλώσει στο PLF τους.

3)Από Ευζώνους και Κήπους μόνο σε Έλληνες πολίτες, από τις 7 έως τις 11 το βράδυ.

4)Νυμφαίο, Ορμένιο μόνο Έλληνες πολίτες και για μεταφορές.

5)Η Κρυσταλοπηγή είναι ήδη από σήμερα κλειστή.

Επιπλέον για όλες τις ελεύσεις χρειάζεται αρνητικό τεστ, το οποίο τα τεστάρεται από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες».

«Το σύστημα θα συνεχίσει να πιέζεται για μία ή δύο εβδομάδες ακόμη»

Η Β. Ευαγγέλου της επιτροπής λοιμωξιολόγων, υπογράμμισε πως το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για μια ή δύο εβδομάδες ακόμα. Ισχυρίστηκε ότι τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν μια σταθεροποίηση σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ υποστήριξε πως σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των πολιτών υπερτερεί της εφαρμογής των μέτρων.

«Παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων. Πάνω από 4.000 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Αττική, Τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων σε Λάρισα, Πέλλα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αν η χρήση της μάσκας φτάσει στο 95% του πληθυσμού, ίσως τα lockdown να μην χρειάζονται.

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης, θα περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση. Το ζήτημα είναι σύνθετο και συνδέεται με το μεγάλο φορτίο που είχαμε. Αυξάνουμε συνεχώς τα τεστ. Μεγάλος αριθμός τεστ έγιναν την τελευταία εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν μια σταθεροποίηση σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, όχι όμως και στη Θεσσαλία.

Το σύστημα θα συνεχίσει να πιέζεται για μία ή δύο εβδομάδες ακόμη. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις, η κούραση για την εφαρμογή των μέτρων υπερτερεί. Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή κάποιος στο περιβάλλον μας νόσησε ή είναι ασυμπτωματικός. Είναι απρόβλεπτο ποιος θα νοσήσει σοβαρά. Ας μην γελιόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορωνοϊό. Αν δεν είχαν νοσήσει, δεν θα είχαν πεθάνει. Κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο. Αν υπήρχαν σφαίρες, δεν θα κοιτάγαμε να ξεφύγουμε από τα μέτρα. Να ξεγελάσουμε το σύστημα».

Τα εμβόλια έχουν απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και έχουν μόνο τις συνηθισμένες επιπτώσεις. Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική λύση. Συμπερασματικά βλέπουμε μία τάση σταθεροποίησης, αλλά το φορτίο παραμένει στη χώρα σε υψηλά επίπεδα».

Στη Θεσσαλονίκη εστιάζει ο Μαγιορκίνης

Ο Γκ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με ενδείξεις εξόδου από την εκθετική αύξηση. «Στα επιμέρους ζητήματα της επιδημίας στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με σαφή στοιχεία εξόδου, ωστόσο, από την εκθετική αύξηση».

Σχετικά με την Αττική, δήλωσε ότι η κατάσταση συνέχισε να βελτιώνεται κι αυτή την εβδομάδα ενώ η Θεσσαλονίκη διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο σε σχέση με την Αττική με τον δείκτη μετάδοσης Rt να φαίνεται να έχει προσεγγίσει τα επίπεδά της και την πρόβλεψη να δείχνει περαιτέρω συρρίκνωση.

Υποστήριξε πως «ο  ιός χρησιμοποιεί σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας  που ανθίσταται στη διάλυση των δεσμών μεταξύ γενεών. Ο  ρόλος των παιδιών στην πανδημία και της έξαρσής της είναι δευτερεύων. Με απλά λόγια κυριαρχούν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτή την ηλικιακή ομάδα ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες».