«Εμείς πρώτοι στη διάρκεια της τραγικής νύχτας που δηλώσαμε την ανάγκη προστασίας των νόμιμων δομών στην Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή της σε διάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.
 
«Δηλώνουμε σήμερα ότι η νομιμότητα πρέπει να προστατευτεί στην Τουρκία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για οποιαδήποτε βήματα που θα απομακρύνουν τη χώρα από αυτό», δήλωσε η ίδια στις Βρυξέλλες.
 
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό τόνισε την ανάγκη «επαγρύπνησης» της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη δράση των τουρκικών Αρχών έτσι ώστε «να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοκρατία». «Η Τουρκία έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και δεν πρέπει να κάνει βήματα προς τα πίσω» είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια, σημείωσε πως η τρομοκρατία επανέρχεται στην πρώτη γραμμή και πως οι 28 από κοινού με τον Αμερικάνο ομόλογό τους θα πρέπει να συζητήσουν πως θα «εντείνουν» τη δράση τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, εκφράζει ανησυχίες για τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Ερντογάν και θα συζητήσει μαζί με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ το ρόλο της Τουρκίας ως συμμάχου στη Συρία, τη θέση της στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και τον ρόλο της ως πύλη σε μια από τις μεταναστευτικές διόδους που οδηγούν στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε έκδοση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ θα γίνει μόνον με προσκόμιση αδιάσειστων στοιχείων και όχι με υποψίες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένη νομική διαδικασία σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις. Η Τουρκία θα πρέπει να παράσχει αποδείξεις, όχι υποψίες», δήλωσε ο κ. Κέρι από τις Βρυξέλλες.

Στις Βρυξέλλες και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αλλά και στην Υπουργική Συνάντηση ΕΕ με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου.

«Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή άγκυρα για τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος σήμερα στο συμβούλιο. Συνεχίζοντας ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε, ότι, η Ελλάδα πάντοτε προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσπαθεί να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλους τους γείτονές της.

 
Εκτός από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο επίκεντρο του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα βρεθούν το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, αλλά και το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αλλαγή της κυβέρνησης.
 
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, προσερχόμενος στην πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση νέου υπουργικού μέλους της κυβέρνησης της Μέι, υπογράμμισε πως το μήνυμα που θα στείλει στους εταίρους της Βρετανίας είναι ότι η Βρετανία δε θα εγκαταλείψει «τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη».
 
«Θα κάνουμε σεβαστή τη βούληση των Βρετανών πολιτών και θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ αλλά σε καμία περίπτωση δε σημαίνει αυτό ότι θα φύγουμε από την Ευρώπη» είπε και πρόσθεσε πως τα τραγικά γεγονότα στη Νίκαια και στην Τουρκία δείχνουν τη σημασία της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών. Ο Μπ. Τζόνσον και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι είχαν χθες βράδυ δείπνο «γνωριμίας». 
 
Αναφερόμενος στα σχόλια του Τζόνσον με τα οποία συνέκρινε την ΕΕ με το Χίτλερ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του υπέρ του Brexit θα κάνουν τη σημερινή συνάντηση δύσκολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, δήλωσε: «Θα τον ακούσουμε σήμερα και θα δούμε αν εξακολουθεί να σκέφτεται το ίδιο».