X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Για την υπεράσπιση του Ασάνζ και της Ελεύθερης Δημοσιογραφίας

Αύριο ξεκινά η τελική φάση της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοση του Τζούλιαν Ασσάνζ στις ΗΠΑ. Το The Press Project διαπιστεύτηκε και θα παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία διά τηλεδιάσκεψης, ώστε όχι μόνο να κρατά ενήμερο το ελληνικό κοινό, αλλά να ενώσει τη φωνή του με όλες τις φωνές, διεθνώς, που αγωνίζονται για Ελεύθερη και Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία και την Απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ.
|

Σήμερα, Δευτέρα, 7η Σεπτεμβρίου 2020, η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, μπαίνει στην τελική της φάση. Το The Press Project, κι ο ιδρυτής του, στάθηκαν στο πλευρό του ιδρυτή των Wikileaks από την πρώτη στιγμή. Θεωρούσαν και θεωρούν την ακροαματική διαδικασία αυτή ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο γιατί κρίνεται η τύχη ενός ηρωικού ακτιβιστή και δημοσιογράφου, που τον τιμωρούν γιά όσα έφερε στο φως για τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά και για την πορεία του Τύπου παγκόσμια. Στο σκοτεινό και ελεγχόμενο τοπίο της Δημοσιογραφίας παγκόσμια, η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ αποτελεί ένα ισχυρότατο μήνυμα. Δηλώνει ότι η κρατική τρομοκρατία της Αυτοκρατορίας μπορεί να συνεχιστεί ακάθεκτη, ότι οποιαδήποτε αντίθετη φωνή καταφέρνει να ακουστεί θα τιμωρείται παραδειγματικά.

Πρόσωπο της χρονιάς: Τζούλιαν Ασάνζ

Οι πολλοί και βάσιμοι φόβοι ότι πολλοί επιθυμούσαν και επιδίωκαν την φυσική του εξόντωση, καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του, έχουν καταγραφεί από όλο το παγκόσμιο, ανεξάρτητο, κίνημα υποστήριξής του, και από εμάς, με συνεντεύξεις αλλά και κάλυψη των λαϊκών αντιδράσεων. Και είναι φόβοι που δεν έχουν εκλείψει ακόμη. Πέραν των καταγγελιών των δικηγόρων του, για τις συνθήκες απομόνωσης και τα ψυχικά βασανιστήρια στα οποία έχει υποβληθεί, η ίδια η φυσική του παρουσία, κάθε φορά, στο δικαστήριο, ήταν απόδειξη της διαρκώς χειρότερης φυσικής του κατάστασης. Η τελευταία τέτοια μαρτυρία ήρθε από τη σύντροφό του, Στέλλα Μόρρις, στην οποία επετράπη να τον δει στις 25 Αυγούστου.

Ο πατέρας του Ασάνζ στο ΤΡΡ: «Οι απλοί άνθρωποι κουβαλούν τον Τζούλιαν στους ώμους τους»

Αξίζει να θυμίσουμε ότι, η ακροαματική διαδικασία δεν έχει καμμία σχέση με τους λόγους για τους οποίους τον συνέλαβαν οι Βρετανικές αρχές στις 11 Απριλίου του 2019, στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου παρέμεινε έγκλειστος για χρόνια. Η σύλληψή του τότε έγινε με αφορμή το γεγονός ότι το 2012 διέφυγε των Βρετανών και κλείστηκε στην πρεσβεία, ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, μετά τη σύλληψή του τότε με ένταλμα της Σουηδικής εισαγγελείας που τον καλούσε ως μάρτυρα σε καταγγελία βιασμού.

Αυτές οι καταγγελίες εις βάρος του αποσύρθηκαν το Νοέμβριο του 2019, όταν πια είχαν επιτελέσει το σκοπό τους. Βάσει του Βρετανικού Δικαίου, με την απόσυρση αυτών των καταγγελιών θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος. Δεν αφέθηκε. Ήταν σε όλους σαφές ότι η Σουηδική παρέμβαση ήταν «λαγός» των ΗΠΑ, τρόπος να μπορέσουν να τον έχουν στα χέρια τους. Ο Ασάνζ είναι «Δημόσιος Εχθρός» τους, έφερε στο φως τα εγκλήματά τους, δημοσιοποιώντας όσα κατάφερε να του διαθέσει μία άλλη ηρωική μορφή, η Τσέλσυ Μάννινγκ, και η εκδικητικότητά τους και η πολύ καλή μνήμη τους είναι δεδομένη.

Τα έγγραφα που δημοσίευσαν τα wikileaks έχουν επίσης δημοσιευτεί από την βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν και την αμερικανική Νιού Γιορκ Τάιμς, οι οποίες δεν διώκονται ούτε διώχθηκαν ποτέ. Για τη δημοσίευση αυτή καθ’ αυτή δεν μπορούν, λοιπόν, να τον διώξουν, διότι θα έπρεπε να διώξουν και άλλους. Η Έκδοση του Ασσάνζ σήμερα ζητείται με κατασκευασμένες κατηγορίες περί ηλεκτρονικής πειρατείας και άμεσης εμπλοκής του στην «κλοπή» των διαβαθμισμένων εγγράφων που έφερε στο φως η Τσέλσυ Μάννινγκ. Για τις οποίες κατηγορίες δεν υπάρχει καμμία απολύτως απόδειξη. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η Τσέλσυ Μάννινγκ, παρά τους εκβιασμούς και την νέα της φυλάκιση, ποτέ δεν αποδέχθηκε να καταθέσεις ψευδώς ότι ο Ασσάνζ εμπλέκονταν στην απόσπαση των πληροφοριών/ εγγράφων.

Η Τσέλσυ Μάννινγκ, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Τζων Κυριακού, όλοι όσοι Αμερικανοί πολίτες τόλμησαν να αποκαλύψουν τα εγκλήματα των ΗΠΑ, παραβιάζοντας τους συνομωτικούς όρους που η θέση τους ως υπαλλήλων αυτού του κράτους επέβαλε, έχουν υποστεί την εκδικητική μανία των ΗΠΑ. Ο Τζούλιαν Ασάνζ διαφέρει από εκείνους ως προς δύο: είναι Αυστραλός πολίτης και δημοσιογράφος. Δεν διέπραξε κανένα έγκλημα βάσει κανενός δικαίου. Έκανε τη δουλειά του, που προστατεύεται από την διεθνή και, θεωρητικώς απαραβίαστη, αρχή της Ελευθερίας του Λόγου. Η παράδοσή του στις αρχές των ΗΠΑ από τη Βρετανία σημαίνει ότι οποιοσδήποτε δημοσιογράφος, οποιουδήποτε κράτους, δεν κάνει τη δουλειά του με τρόπο αρεστό στην Αυτοκρατορία, θα υποστεί τη βαρβαρότητα του εκδικητικού Αμερικανικού βαθέως κράτους.

Γι’ αυτό η ακροαματική διαδικασία, και όσα αποφασιστούν στο Βρετανικό δικαστήριο, μας αφορά όλους, παντού.

Με αυτό το σκεπτικό, το the Press Project διαπιστεύτηκε και θα παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία διά τηλεδιάσκεψης, ώστε όχι μόνο να κρατά ενήμερο το ελληνικό κοινό, αλλά να ενώσει τη φωνή του με όλες τις φωνές, διεθνώς, που αγωνίζονται για Ελεύθερη και Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία και την Απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασσάνζ.

TPP, αποστολή: «Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ!»


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις