Κατηγορίες για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» υπέρ διαφόρων οργανώσεων απαγγέλθηκαν την Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη, σε βάρος του Αχμέτ Σικ, ενός από τους διασημότερους δημοσιογράφους της Τουρκίας, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Ο δημοσιογράφος, που συνελήφθη την Πέμπτη, διώκεται κυρίως για μηνύματα που ανάρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, τα οποία οι αρχές θεώρησαν προπαγανδιστικά υπέρ της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική στην Τουρκία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu». Κατηγορείται επίσης για άρθρα που επέκριναν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Cumhuriyet», η οποία τάσσεται εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αχμέτ Σικ, τιμηθείς με το παγκόσμιο βραβείο «Guillermo Cano» της UNESCO για τον Τύπο το 2014, είναι πάνω απ’ όλα γνωστός για το βιβλίο του «Ο Στρατός του Ιμάμη», που δημοσιεύθηκε το 2011 και εξιστορεί το πώς οι οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, διείσδυσαν στην τουρκική γραφειοκρατία και συνομολόγησαν μια συμφωνία με τη σημερινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το «Anadolu», ο Αχμέτ Σικ κατηγορείται επίσης ότι στο παρελθόν έκανε προπαγάνδα υπέρ μιας οργάνωσης της άκρας αριστεράς, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), αλλά και υπέρ της «τρομοκρατικής οργάνωσης» του Φετουλάχ Γκιουλέν, της FETO. Ακόμη, κατηγορείται για προσβολή εναντίον του κράτους, του δικαστικού σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας.

Ο Σικ είχε ήδη φυλακιστεί το 2011 και το 2012, καθώς και για 375 ημέρες, κατά τη διάρκεια της έρευνας των τουρκικών αρχών για το δίκτυο «Εργκενεκόν» που φέρεται να σχεδίαζε στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013.