Ο 73χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος που κατηγορείται για θανατηφόρα σωματική βλάβη και επικίνδυνη σωματική βλάβη του Ζακ Κωστόπουλου, δεν προφυλακίστηκε διότι κατά τον ανακριτή και τον εισαγγελέα δεν συντρέχουν οι παρακάτω όροι του άρθρου 282 παράγραφος 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:

3. Προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί αντί για περιοριστικούς όρους – εάν αιτιολογημένα κριθεί ότι οι τελευταίοι δεν επαρκούν – εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου αυτού, μόνο αν ο κατηγορούμενος διώκεται για κακούργημα και δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, εφόσον από τη συνδρομή των παραπάνω στοιχείων προκύπτει σκοπός φυγής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες του για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Εάν η αποδιδόμενη στον κατηγορούμενο πράξη απειλείται στο νόμο με ισόβια κάθειρξη ή πρόσκαιρη κάθειρξη με ανώτατο όριο τα είκοσι έτη, προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί και όταν με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μόνο η κατά το νόμο βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης.

Σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον αιτιολογημένα κρίνεται ότι δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί να επιβληθεί προσωρινή κράτηση και για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, αν προκύπτει σκοπός φυγής του κατηγορουμένου, με βάση τα κριτήρια που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου. Στην περίπτωση αυτή, το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης είναι διάρκειας έως έξι μηνών.

Επιπρόσθετο λόγο για τη μη προφυλάκιση αποτελεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είναι μεγάλης ηλικίας και έχει βεβαρημένη υγεία, καθώς και το ότι δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη έκθεση ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης ώστε ο ανακριτής να έχει σαφή εικόνα και άποψη.  

Σημειώνεται ότι η δικογραφία της υπόθεσης είναι ανοιχτή και την Παρασκευή απολογείται ο δεύτερος κατηγορούμενος για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του.