X
Πατήστε εδώ για να γίνεται συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Γιατί δεν προφυλακίστηκε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στην Ομόνοια

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στην Ομόνοια που κατηγορείται πως ξυλοκόπησε τον Ζακ Κωστόπουλο, αφέθηκε ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του το πρωί της Τετάρτης. Καθώς η είδηση αυτή έχει προξενήσει ήδη ποικίλα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, το TPP επικοινώνησε με την Χρύσα Πετσιμέρη, δικηγόρο της οικογένειας Κωστόπουλου, που εξηγεί τους λόγους της απόφασης αυτής.
|

Ο 73χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος που κατηγορείται για θανατηφόρα σωματική βλάβη και επικίνδυνη σωματική βλάβη του Ζακ Κωστόπουλου, δεν προφυλακίστηκε διότι κατά τον ανακριτή και τον εισαγγελέα δεν συντρέχουν οι παρακάτω όροι του άρθρου 282 παράγραφος 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:

3. Προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί αντί για περιοριστικούς όρους – εάν αιτιολογημένα κριθεί ότι οι τελευταίοι δεν επαρκούν – εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου αυτού, μόνο αν ο κατηγορούμενος διώκεται για κακούργημα και δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, εφόσον από τη συνδρομή των παραπάνω στοιχείων προκύπτει σκοπός φυγής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες του για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Εάν η αποδιδόμενη στον κατηγορούμενο πράξη απειλείται στο νόμο με ισόβια κάθειρξη ή πρόσκαιρη κάθειρξη με ανώτατο όριο τα είκοσι έτη, προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί και όταν με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μόνο η κατά το νόμο βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης.

Σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον αιτιολογημένα κρίνεται ότι δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί να επιβληθεί προσωρινή κράτηση και για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, αν προκύπτει σκοπός φυγής του κατηγορουμένου, με βάση τα κριτήρια που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου. Στην περίπτωση αυτή, το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης είναι διάρκειας έως έξι μηνών.

Επιπρόσθετο λόγο για τη μη προφυλάκιση αποτελεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είναι μεγάλης ηλικίας και έχει βεβαρημένη υγεία, καθώς και το ότι δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη έκθεση ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης ώστε ο ανακριτής να έχει σαφή εικόνα και άποψη.  

Σημειώνεται ότι η δικογραφία της υπόθεσης είναι ανοιχτή και την Παρασκευή απολογείται ο δεύτερος κατηγορούμενος για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του.

 

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις