X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Γιατί η απεργία της ΠΟΕΣΥ είναι ηλίθια και τι θα κάνει το TPP

Την περασμένη εβδομάδα η ΠΟΕΣΥ προκήρυξε μια απεργία διαρκείας κατά του ασφαλιστικού με τη γνωστή επιτυχία στο διαδίκτυο όπου το 99% των ιστοσελίδων δούλεψαν κανονικά. Τις μέρες εκείνες προσπάθησα μέσω κειμένων και παρουσίας στην συζήτηση να μεταπείσω το προεδρείο του σωματείου προκειμένου να δώσει μια ειδική εξαίρεση στα διαδικτυακά ΜΜΕ μόνο για την ανάλυση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Δυστυχώς χωρίς να ακουστώ. Σήμερα, στα 42 μου χρόνια, για πρώτη φορά αναγκάζομαι να γράψω ένα κείμενο που μοιάζει να συμφωνεί με τη γραμμή του ΣΚΑΪ.
|

του Κώστα Εφήμερου

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να περάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εντός του Σαββατοκύριακου και γνωρίζοντας την πρόθεση της ΠΟΕΣΥ για κινητοποιήσεις έστειλα επιστολή στο προεδρείο του σωματείου (θα την βρείτε παρακάτω) ζητώντας να λάβει υπόψη της τα πραγματικά δεδομένα και να δώσει μια ειδική εξαίρεση μόνο για την επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες. Σήμερα μόνο κατατέθηκαν 261 αλλαγές και υπολογίζουμε τις επόμενες 2 ημέρες το Ασφαλιστικό να είναι ένα άλλο κείμενο από αυτό που βρέθηκε στη διαβούλευση (είναι ήδη διαφορετικό από αυτό που διέρρευσε πριν από την κατάθεσή του για διαβούλευση). Στην επιστολή μου αυτή προσέφερα το Open Project και την δουλειά μας πάνω στο νομοσχέδιο στο σωματείο και σε οποιοδήποτε άλλο ΜΜΕ θα ήθελε να το εντάξει στις σελίδες του με πλήρη απαλοιφή των λογοτύπων του TPP προκειμένου να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρωτίστως σε αυτή τη μάχη μας ενδιαφέρει η ενημέρωση και όχι η επιβίωση (μια επιβίωση που τίθεται υπό αμφισβήτηση αφού το TPP ζει από τις μικρο-δωρεές και κάθε ημέρα που δεν λειτουργεί μπορεί να προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα).

Αντί αυτού η ΠΟΕΣΥ προκήρυξε σήμερα μια 48ωρη απεργία για τις επόμενες δύο ημέρες που μάλιστα (αν και δεν θέλω να μεγαλοπιάνομαι) φαίνεται να απαντάει και στην επιστολή μου αφού για πρώτη φορά γίνεται ειδική αναφορά σε ανακοίνωση απεργίας για «καμία εξαίρεση» και για πρώτη φορά επίσης τα απεργιακά 15λεπτα που ίσχυαν για τηλεόραση και ραδιόφωνο δεν ισχύουν για το διαδίκτυο.

Αυτή η εντελώς αδιανόητη αντίδραση της ΠΟΕΣΥ με κάνει να θεωρώ πλέον ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης και προσωπικά αμφισβητώ την ηθική πίσω από τον υποτιθέμενο αγώνα των ανθρώπων που πήραν αυτή την απόφαση.

Για τους παραπάνω λόγους: Επειδή ως εκδότης δεν καλύπτομαι από κανένα σωματείο εργαζομένων και επειδή στη ζωή μου δεν έπραξα ποτέ αντίθετα με τα συμφέροντα των εργαζομένων το ThePressProject για τις επόμενες ημέρες θα απεργήσει μόνο όσον αφορά τους εργαζόμενους. Θα δημιουργηθεί μια ειδική πρώτη σελίδα στην οποία θα προβάλλεται η ανάλυση του νομοσχεδίου άρθρο / άρθρο μαζί με την τηλεοπτική εικόνα από τις συζητήσεις στη βουλή και οτιδήποτε γράφεται σε αυτή την ειδική σελίδα θα το γράφω προσωπικά και υπογεγραμμένα.

Δυστυχώς οι αναγνώστες του TPP θα πρέπει να περιοριστούν στις δικές μου αναλυτικές δυνατότητες και τον χρόνο αλλά σας υπόσχομαι ότι επί 20 ώρες την ημέρα θα βάλω τα δυνατά μου προκειμένου οι πολίτες να μάθουν τι σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο για την υπόλοιπη ζωή τους.

Λυπάμαι που αυτή η εντελώς ηλίθια στάση με αναγκάζει να πάρω μια τέτοια απόφαση. Ωστόσο θεωρώ ότι το όραμα της λειτουργίας του TPP και η προσωπική μου ηθική αντιμετώπιση δεν μου επιτρέπει να αφήσω την κυβέρνηση, την οποία ως εκτελών δημοσιογραφικό έργο οφείλω να ελέγχω, να αλλάξει με τροπολογίες το νομοσχέδιο αλλάζοντας τον χαρακτήρα του και το μέλλον των συμπολιτών μου.

Ακολουθεί η επιστολή που έστειλα στην ΠΟΕΣΥ και η ανακοίνωση της απεργίας:

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Αγαπητοί,

Με όλο το σεβασμό στο σωματείο σας, κατανοώντας πλήρως το βαρύ χτύπημα που το νέο ασφαλιστικό επιφέρει στα μέλη σας και υπολογίζοντας ότι σύντομα θα εξαγγείλετε κινητοποιήσεις σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

1. Στην πρόσφατη απεργία που προκήρυξαν τα σωματεία του Τύπου στο πεδίο του διαδικτύου η συντριπτική πλειοψηφία των μέσω μαζικής ενημέρωσης δεν σεβάστηκαν τις κινητοποιήσεις που εξαγγείλατε.

2. Το ThePressProject, που φυσικά απέργησε όλες τις ημέρες και τήρησε όλες τις υποδείξεις του σωματείου σας, αναγκάστηκε να αφήσει πίσω μια ειδική εφαρμογή επεξεργασίας και ανάδειξης της αντιλαϊκότητας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιχειρεί να περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση. Το ονομάζουμε Open Project και σε αυτό περιλαμβάνεται και η διαρροή της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Δανειστών.

3. Τις ημέρες της ψήφισης του νομοσχεδίου, όπως φυσικά γνωρίζετε, ετοιμάζεται μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε τους πολίτες και να αναδείξουμε με λεπτομέρεια και τις πραγματικές διαστάσεις του πολυνομοσχεδίου αλλά και της αντίδρασης των κοινωνικών φορέων.

Επειδή η επιτυχία μιας απεργίας είναι σημαντικό όπλο για την κοινωνία ενώ η εμφανής αδυναμία να επιβληθεί προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα στην εικόνα των σωματείων

Επειδή ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί ενδελεχώς για όλα όσα ετοιμάζεται να περάσουν και να αλλάξουν τον κοινωνικό ιστό ασφαλείας όχι μόνο στους δημοσιογράφους προκειμένου να προετοιμάσει τις αντιστάσεις του.

Σας προτείνουμε

Εφόσον προκηρύξετε απεργία στα ΜΜΕ να προσφέρετε ειδική εξαίρεση, τουλάχιστον στον χώρο του διαδικτύου, για την ανάδειξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και του αγώνα των εργαζομένων που απειλούνται.

Εμείς από τη μεριά μας είμαστε διατεθειμένοι εφόσον το επιθυμεί η ΠΟΕΣΥ να προσφέρουμε το Open Project στο σωματείο σας για να ενταχθεί στις σελίδες σας και σε οποιοδήποτε άλλο διαδικτυακό ΜΜΕ επιθυμεί ακόμα και με την απαλοιφή οποιουδήποτε λογότυπου του ThePressProject.

Σας ευχαριστώ πολύ,

Κώστας Εφήμερος
Ιδρυτής του ThePressProject

Η ανακοίνωση της απεργίας:

Μετά την αιφνιδιαστική εισαγωγή προς ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ με 48ωρη απεργία από τις 06.00 της Παρασκευής 6 Μαΐου 2016 έως τις 06.00 της Κυριακής 8 Μαΐου 2016 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Τύπου & Ενημέρωσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Γραφεία Τύπου, χωρίς καμιά εξαίρεση εκτός από τα 15λεπτα απεργιακά δελτία:

  • Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.
  • Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.

Η ΠΟΕΣΥ πέρα από την αντίθεσή της στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο-καρμανιόλα, που εξανεμίζει όχι μόνο τα ασφαλιστικά αλλά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων, εκφράζει και τη δυσαρέσκειά της για την ασυνέπεια του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα δεχθεί αντιπροσωπεία της πριν από την κατάθεση, προκειμένου να συζητήσει με το δημοσιογραφικό κόσμο για το ασφαλιστικό.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της να διασφαλίσουν την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της και τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Η ΠΟΕΣΥ διακηρύσσει ότι όποια κι αν είναι η κατάληξη της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πάψει να αγωνίζεται για δικαίωση των αιτημάτων του, την αξιοπρέπειά του και την ελευθεροτυπία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις