Το πιθανότερο είναι να έχετε μια πολύ ελαφρά αλλεργία σε κάποια από τα συστατικά του κρασιού. Δεν μιλάμε φυσικά για τον πονοκέφαλο του hangover. Αν πιείτε ένα βαρέλι κρασί και ξυπνήσετε με πονοκέφαλο μη τα ρίξετε στην αλλεργία. Αν όμως πείτε 1-2 ποτήρια κρασί και καταλήξετε με πονοκέφαλο τότε το πιθανότερο είναι να έχετε αλλεργία είτε στα θειώδη ή στις αμίνες.

Η φλούδα των σταφυλιών δεν περιέχει μόνο τη μαγιά που ζυμώνει το κρασί αλλά επίσης και βακτήρια ξυδιού που μπορούν να χαλάσουν το κρασί. Γεια να μειωθεί αυτό το φαινόμενο πολλοί οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν θειώδη (διοξείδιο του θείου και τα άλατά του). Επιπλέον τα θειώδη χρησιμοποιούντα συχνά και στα τρόφιμα ως συντηρητικά για να αποφευχθεί η αλλοίωση εξαιτίας της μούχλας ή άλλων βακτηρίων και να σταματήσει η οξείδωση.

Θα έχετε ξανακούσει για τα θειώδη, αλλά το θέμα είναι ότι αν όντως είχατε κάποια αλλεργία σε αυτά, τότε το πιθανότερο είναι να σας έπιανε πονοκέφαλος και κάθε φορά που τρώτε κατεψυγμένη πίτσα, τόνο σε κονσέρβα, γαρίδες ή ακόμα και συσκευασμένες ελιές. Αν λοιπόν το κρασί σας προκαλεί πονοκέφαλο αλλά όλα τα παραπάνω όχι το πρόβλημα σας σίγουρα δεν είναι τα θειώδη. Τι γίνεται όμως με τις αμίνες;

Με την προϋπόθεση πάντα ότι δεν έχετε πιεί ένα πέλαγος κρασί, και εφόσον αποκλείσαμε τα θειώδη ας δούμε τις αμίνες: φυσικές ενώσεις που δημιουργούνται από τη ζύμωση σε τρόφιμα και ποτά. Το κρασί περιέχει δύο είδη αμινών: τις ισταμίνες και τις τυραμίνες . Οι ισταμίνες διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, ενώ οι τυραμίνες τα συστέλλουν. Και οι δύο αυτές δράσεις μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε μια από τις δύο χημικές ουσίες.

Οι Αμίνες βρίσκονται επίσης σε κάποια τυριά, στο αλεύρι που χρησιμοποιείτε για τις τορτίγιες. Θα σκεφτείτε λοιπόν ότι όπως και με τα θειώδη θα έπρεπε να σας προκαλούν και τα τυριά πονοκέφαλο… ε, λοιπόν όχι. Η συγκέντρωση αμινών στο κόκκινο κρασί είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Αν λοιπόν σας ταλαιπωρούν πονοκέφαλοι από τα πρώτα ποτήρια κρασί μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να σταματήσετε το κρασί αφού σας χαλάει και η άλλη να χρησιμοποιήσετε κάποιο πολύ ελαφρύ αντιαλλεργιογόνο φάρμακο. Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας θα σας συμβουλέψει καλύτερα.