Σε κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της μαζικής υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών καλεί σήμερα στις 18:00 στο Σύνταγμα με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Νομικών και Δικηγόρων, απευθυνόμενη στον νομικό κόσμο, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους πανεπιστημιακούς που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην αστυνομία στα πανεπιστήμια, τις επιτροπές δημοκρατικών δικαιωμάτων, τις πρωτοβουλίες καλλιτεχνών, τα εργατικά σωματεία, όλες τις οργανώσεις, τους φορείς και τις συλλογικότητες που αγωνιούν για την διαφαινόμενη απειλή κατά της δημοκρατίας. Το event της κινητοποίησης είναι διαθέσιμο εδώ.

Κατόπιν των πρόσφατων γεγονότων και με την προοπτική του θανάτου του κρατούμενου απεργού πείνας να είναι ανοιχτή, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν απόλυτα την υπεράσπισή του, που εξαρχής διατράνωνε ότι τα δικαστήρια είναι αναρμόδια και η επίλυση μπορεί να είναι μόνο πολιτική, καλούν τα χιλιάδες άτομα που ήδη ανταποκρίθηκαν στα καλέσματά και στους ακόμα περισσότερες/ους που δεν έχουν συμμετάσχει ακόμα στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στον αυταρχισμό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Νομικών και Δικηγόρων

Την Πέμπτη 11/3, στις 6μμ στο Σύνταγμα, καλούμε σε Μέρα Δράσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό.

Απευθυνόμαστε στον νομικό κόσμο, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους πανεπιστημιακούς που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην αστυνομία στα πανεπιστήμια, τις επιτροπές δημοκρατικών δικαιωμάτων, τις πρωτοβουλίες καλλιτεχνών, τα εργατικά σωματεία, όλες τις οργανώσεις, τους φορείς και τις συλλογικότητες που αγωνιούν για την διαφαινόμενη απειλή κατά της δημοκρατίας.

Και τους ζητάμε να μετατρέψουν την Πέμπτη 11 Μαρτίου σε μέρα μαζικής υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Ως Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών έχουμε ήδη κάνει οκτώ καλέσματα σε συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα προκειμένου να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην ολέθρια κυβερνητική επιλογή να οδηγήσει σε θάνατο τον κρατούμενο απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα. Οι έξι πραγματοποιηθείσες συγκεντρώσεις ήταν μαζικότατες και ειρηνικές, ενώ οι δύο χτυπήθηκαν αναίτια από την Αστυνομία με αύρα, γκλομπ, δακρυγόνα και κρότου λάμψης χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοδήποτε βίαιο επεισόδιο και χωρίς καν να έχει υπάρξει εκδοθείσα απαγόρευση.

Ως δικηγόροι βιώσαμε στα σώματά μας την “αύρα” της δημοκρατίας του κυρίου Χρυσοχοϊδη και τις ύβρεις αφιονισμένων αστυνομικών οργάνων κατά των οικογενειών μας. Τους το λέμε και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: η μαχόμενη δικηγορία, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε και την ασκούμε, δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί από τη βία και τις ύβρεις κρατικών τραμπούκων.

Μετά και τα γεγονότα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι υπάρχει δομικό και θεσμικό πρόβλημα αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας. Η δημοσιοποίηση στοιχείων συλληφθέντος πολίτη, με πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος και με ταυτόχρονη παράθεση των πολιτικών του φρονημάτων και της οργανωτικής του ένταξης, ξυπνάνε μαύρες μνήμες φακελώματος των πολιτών και πρέπει να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη και να διερευνηθούν δικαστικά.

Κατόπιν τούτων, και με την προοπτική του θανάτου του κρατούμενου απεργού πείνας να είναι ανοιχτή καθώς οι δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν απόλυτα την υπεράσπιση του κρατούμενου που από την πρώτη στιγμή διατυμπάνιζε ότι τα δικαστήρια είναι αναρμόδια και η επίλυση μπορεί να είναι μόνο πολιτική, απευθυνόμαστε στους χιλιάδες που συμμετείχαν στα καλέσματά μας και στους ακόμα περισσότερες/ους που δεν έχουν συμμετάσχει ακόμα.

Όλοι μαζί στον αγώνα για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, ενάντια στον αυταρχισμό.

Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών

 

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ανακοίνωσε πως στηρίζει την κινητοποίηση και καλεί με τη σειρά του σε αυτήν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. «Απευθυνόμαστε στον νομικό κόσμο, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους πανεπιστημιακούς που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην αστυνομία στα πανεπιστήμια, τις επιτροπές δημοκρατικών δικαιωμάτων, τις πρωτοβουλίες καλλιτεχνών, τα εργατικά σωματεία, όλες τις οργανώσεις, τους φορείς και τις συλλογικότητες που αγωνιούν για την διαφαινόμενη απειλή κατά της δημοκρατίας. Και τους ζητάμε να μετατρέψουν την Πέμπτη 11 Μαρτίου σε μέρα μαζικής υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Όλοι μαζί στον αγώνα για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, ενάντια στον αυταρχισμό! Θα είμαστε όλες, όλοι και όλ@ εκεί!»

Στην κινητοποίηση δηλώνει το παρόν και η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών επισημαίνοντας πως «Όποιος στη “Δημοκρατία” κοιμάται, ξυπνά στη Δικτατορία». Με ανακοίνωσή της καλεί «όλους ανθρώπους των τεχνών, κάθε δημοκρατικό πολίτη και κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 11 Μαρτίου, ώστε να μετατρέψουμε τη μέρα αυτή, σε μέρα μαζικής υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.» Επισημαίνει, επίσης, πως «Τα όποια δημοκρατικά δικαιώματα μας παραχωρεί το κράτος τους, περιστέλλονται αποφασιστικά. Η απεργία πείνας του φυλακισμένου ΔΚ με μοναδικό αίτημα τη μεταγωγή του στο κελί που ορίζει ο νόμος, έχει μετατραπεί σε ακόμα ένα πεδίο εκδήλωσης εκδικητικότητας της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πια, ούτε καν τους νόμους που η ίδια ψηφίζει με ισονομία απέναντι σε όλους τους πολίτες. Γιατί έτσι γουστάρει. Έχουμε μια κυβέρνηση αυταρχική, εκδικητική, σκοταδιστική που επιτίθεται στο λαό της. Είτε αυτός είναι στο δρόμο, είτε στα νοσοκομεία, είτε στις φυλακές. Εμείς, οι καλλιτέχνες από κάθε χώρο, είμαστε αποφασισμένοι να συσπειρωθούμε ενάντια στην απροκάλυπτη βία της κυβέρνησης ενάντια στο λαό και τους εργαζόμενους. Ακριβώς γιατί είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του λαού και των εργαζομένων.»

Στο σημερινό συλλαλητήριο, καλεί με ανακοίνωσή του το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών, καθώς και ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Παρθενώνας». Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την ωμή, αναιτιολόγητη, κρατική βία και για όσα γίνονται στη χώρα και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Σμύρνη και δηλώνουν  χαρακτηριστικά πως η πολιτική της Κυβέρνησης είναι η μόνη που ευθύνεται για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και την κατηγορούν πως θέλει να εργαλειοποιήσει την πανδημία και να διχάσει την ελληνική κοινωνία.

Επιπλέον, την κινητοποίηση στηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων στα Public, το οποίο απευθύνεται στα εργατικά σωματεία, σε όλες τις εργατικές οργανώσεις και συλλογικότητες έτσι ώστε η Πέμπτη 11 Μαρτίου να γίνει μέρα μαζικής υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Κείμενο Συνάντησης για μία Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά με Αναμέτρηση συυπογράφουν οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΚΚΕ (μ-λ), ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΟΚΔΕ και ΠΟ Κόκκινο Νήμα, με το οποίο καλούν σε μαζική, ενωτική πάλη ενάντια στον κρατικό και κυβερνητικό αυταρχισμό. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «Η μόνη εγγύηση για την ελευθερία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τη δημόσια υγεία είναι ο αποφασιστικός αγώνας του λαού και της νεολαίας. Τις μέρες αυτές ξεχειλίζει η οργή, ο αποτροπιασμός, συχνά και ο φόβος. Είναι ακριβώς αυτές οι στιγμές που απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα στη μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας, της ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. […] Την Πέμπτη 11/3, στις 18.00 στο Σύνταγμα, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη Μέρα Δράσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό που καλεί η Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών, η πρωτοβουλία καλλιτεχνών, σωματεία, συλλογικότητες κ.α. Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αποτελέσει η Πέμπτη μια μέρα παλλαϊκής κινητοποίησης που θα βάλει φρένο στην καταστολή και τον αυταρχισμό. Κάθε πολιτική δύναμη, κάθε κοινωνική και πολιτική συλλογικότητα, μπορεί να συμβάλει σε αυτό τον στόχο με τον δικό της τρόπο.»