H Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το σωματείο ΓΝ «Ασκληπιείου», αλλά και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «η Αθηνά» καταγγέλλουν σε ανακοινώσεις τους την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης εργαζομένων των ΟΤΑ από δημάρχους, θέτοντας στο κάδρο την περίπτωση του Δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, «o οποίος στο παρελθόν, όπως και τώρα, έχει στοχοποιήσει οποιαδήποτε φωνή αντιδρά και αντιστέκεται στις νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές επιλογές του».

Στο στόχαστρο του δημάρχου, τονίζει η ΟΕΝΓΕ, αυτή τη φορά βρέθηκε η εργαζόμενη στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, Αναστασία Παπαχρίστου, η οποία είναι μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του δήμου και αναπληρώτρια εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΝΠΔΔ των Παιδικών Σταθμών.

Ο δήμαρχος Αλίμου, υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, επέβαλε πειθαρχική ποινή στη συνάδελφο επειδή υπερασπίστηκε το ωράριο των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Ετοιμάζεται να της επιβάλει νέα πειθαρχική ποινή γιατί ήταν μάρτυρας υπεράσπισης απολυμένης συναδέλφου, στα δικαστήρια κατά την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων για την ακύρωση της απόλυσης. «Την καλεί εκ νέου σε απολογία δήθεν για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στην προϊσταμένη, επειδή υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των συναδέλφων της.», προσθέτει η Ομοσπονδία.

Δεν είναι μεμονωμένη η περίπτωση του δημάρχου Αλίμου, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, καθώς «μια σειρά δημάρχων στο Περιστέρι, στην Κύμη και αλλού ακολουθούν κατά πόδας την κυβέρνηση και επιδίδονται σε κρεσέντο αυταρχισμού και πειθαρχικών διώξεων».

«Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε καταδικάζει τον αυταρχισμό και τις πειθαρχικές διώξεις σε βάρος εργαζόμενων και συνδικαλιστών. Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις και να ανακληθούν οι πειθαρχικές ποινές σε βάρος της εργαζόμενης Αναστασίας Παπαχρίστου», αναφέρει.

«Απαιτούμε να αποσυρθούν στο σύνολο τους οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί σε εργαζόμενους επειδή υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και διεκδικούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «η Αθηνά» τονίζει: «Είναι ο μοναδικός δήμαρχος που δεν προσέλαβε κανέναν εργαζόμενο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, μέσω του διαγωνισμού της 3Κ-2018, που έγινε μετά από τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, τον Ιούνιο του 2017, με αποτέλεσμα να αναθέτει τμήματα της καθαριότητας σε ιδιώτες».

Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αλίμου και μετά, λόγω έλλειψης προσωπικού, να επιβάλλει υποχρεωτικές υπερωρίες σε καθημερινή βάση, καταστρατηγώντας το ωράριο εργασίας και επιβάλλοντας πειθαρχικές ποινές στην εργαζόμενη στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, Αναστασία Παπαχρίστου, η οποία είναι μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του δήμου και αναπληρώτρια εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΝΠΔΔ των Παιδικών Σταθμών.

Είναι αυτός που την κάλεσε σε απολογία και εκκρεμεί η επιβολή πειθαρχικής ποινής, γιατί παραστάθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης, απολυμένης συναδέλφισσάς της, στα δικαστήρια κατά την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων για την ακύρωση της απόλυσης.

Είναι τέλος ο ίδιος που καλεί πάλι σε απολογία την εργαζόμενη Α. Παπαχρίστου, για δήθεν ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στην προϊσταμένη της, επειδή υπερασπίστηκε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, όταν ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Κονδύλης καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, αναθέτει παράτυπα αλλότρια καθήκοντα σε εργαζόμενους και δεν εφαρμόζει τις ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τον κανονισμό λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «η Αθηνά» καταδικάζει την αυταρχική, εκδικητική και αντεργατική συμπεριφορά του Δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη, ζητά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την παύση κάθε πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς και την ανάκληση των ποινών, σε βάρος της Αναστασίας Παπαχρίστου.