Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά η επαναφορά της θανατικής ποινής στην χώρα θα θέσει το ξεκάθαρο τέλος στην διαδικασία αυτή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να συνεχίσουν να προσπαθούν να πείσουν την Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και να προσανατολιστεί προς την Ευρώπη, αντί να απομακρύνεται από την Γηραιά ήπειρο και τις αξίες της, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Αν η Τουρκία γίνει ποτέ ένα κράτος-μέλος, δεν το ξέρω», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, κατέστησε σαφές στην πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα αποτελέσει την κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στο μπλοκ. «Του είπα: ‘Αν επαναφέρετε την θανατική ποινή, τότε αυτό θα είναι το τέλος’» σημείωσε ο Γιούνκερ.


Η ΕΕ θα εμποδίσει τις ΗΠΑ να συνάψου εμπορικές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη-μέλη

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί «γυρνούν την πλάτη» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ευθύνεται για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις εκ μέρους της ομάδας των κρατών-μελών. Οι Αμερικανοί, είπε, «λένε: Δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε μαζί σας ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά» και υπογράμμισε, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβούν ατομικές (εμπορικές) συμφωνίες μεταξύ των Αμερικανών και μεμονωμένων ευρωπαϊκών κρατών».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ακόμα πως είχε εκφράσει στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τις ανησυχίες του για τη στάση προστατευτισμού που έχει υιοθετήσει η Ουάσιγκτον. «Δεν νομίζω ότι (προμηνύει κάτι) καλό η εξέλιξη όπου στο μέλλον θα κάνουμε περισσότερα με την Κίνα από ό,τι με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, «αυτή θα είναι λάθος κατεύθυνση, πιστεύω. Αλλά δεν μπορώ να το εμποδίσω από το να συμβεί». «Έχουμε εξηγήσει στον κύριο Τραμπ ότι δεν είναι καλό για τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη διεθνή οικονομική ζωή. Αλλά εκείνος αυτό θέλει. Είμαι εναντίον (αυτής της ιδέας), αλλά εκείνον δεν τον ενδιαφέρει καθόλου», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.