«Θα πράτταμε ορθώς εάν δεν συμψηφίζαμε τα δύσκολα θέματα που υφίστανται μεταξύ μας. Το να κλείνουμε διαύλους επικοινωνίας δεν είναι πολιτική», προσθέτει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος  όμως δεν τάσσεται γενικώς κατά των εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία για προεκλογικούς λόγους. Θέτει εν τούτοις σαφείς όρους: «Όποιος θέλει να εκφωνεί προεκλογικούς λόγους στην Γερμανία δεν πρέπει να λέει αυτά που θέλουμε να ακούσουμε, αλλά πρέπει να σέβεται τους κανόνες μας. Τους κανόνες δικαίου όπως επίσης και τους κανόνες της ευπρέπειας. Ο αμοιβαίος σεβασμός περιλαμβάνει και το να τηρούμε και οι δύο πλευρές κατά τον προεκλογικό αγώνα το μέτρο».

Για το θέμα της φυλάκισης του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανού -τουρκικής καταγωγής- ανταποκριτή της εφημερίδας «Die Welt» ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είναι κατηγορηματικός: «Τασσόμαστε κατηγορηματικά υπέρ της απελευθέρωσής του».
Τέλος ο Γκάμπριελ υπογραμμίζει ότι αισθάνεται μεν βαθιά συνδεδεμένος με την Τουρκία, αλλά ανησυχεί πάρα πολύ «ότι οι στενές φιλικές σχέσεις τόσων πολλών ανθρώπων και στις δύο χώρες μπορούν να υπονομευτούν».