Σε παρέμβαση στην ραδιοφωνική εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, προέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι δεν «θα φέρουν πυροβόλα όπλα» οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στα πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που φαίρνει το υπουργείο Παιδείας, έχοντας σηκώσει πλήθος αντιδράσεων.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες που μετέφερε το «Βήμα» και οι οποίες ανέφεραν ότι στο κυβερνητικό σχέδιο για την ίδρυση νέου αστυνομικού σώματος, για τη δήθεν προστασία των ΑΕΙ, περιλαμβάνονται αποθήκες οπλισμού εντός των Πανεπιστημίων.
Το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σχολίαζε ότι «αν το δημοσίευμα ευσταθεί, θα πρόκειται για την πιο επικίνδυνη πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως και για αδιανόητη σκέψη που μόνο όσοι θα ήθελαν να δυναμιτίσουν το ακαδημαϊκό κλίμα θα τολμούσαν να θέσουν σε εφαρμογή». Ο Μ. Χρυσοχοΐδης διέψευσε ότι θα υπάρχει κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση για το τι θα φέρει η πανεπιστημιακή αστυνομία, ο υπουργός απάντησε γκλόπ και χειροπέδες» και έβαλε σε εισαγωγικά ότι είναι όπλα, χαρακτηρίζοντας τα «αμυντικά».

Όπως είπε «θα είναι ομάδες ήπιας αστυνόμευσης, θα έχουν γκλοπς και χειροπέδες». Παράλληλα, ο Χρυσοχοΐδης σημείωσε με νόημα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, πως «δεν πάμε να κάνουμε πόλεμο στα πανεπιστήμια» και πρόσθεσε πως «πάμε να αποτρέψουμε τα φαινόμενα βίας με χτισίματα των γραφείων των καθηγητών και τις προσβολές σε βάρος τους».

Υπενθυμίζεται πως -όπως έχει τονιστεί- αστυνομικό σώμα που θα περιφρουρεί στα πανεπιστήμια θα έχει δικαίωμα να κάνει συλλήψεις, να συντάσσει δικογραφίες και να παραπέμπει στον εισαγγελέα.

Πανεπιστημιακή αστυνομία με «δικαίωματα συλλήψεων, δικογραφιών και παραπομπής στον εισαγγελέα»

Υπενθυμίζεται ότι μετά τους φοιτητές και τη συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, αλλά και την αντίθετη γνώμη των Πρυτάνεων, αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έχουν δηλώσει και οι αστυνομικοί.

Προ ημερών, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «είναι βέβαιο ότι αντί να μειωθούν οι εντάσεις, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι», ενώ σημειώνει ότι με το νέο καθεστώς, «θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα νέο “πρότυπο” είδος αστυνομικού τμήματος εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

«Όχι» στο κυβερνητικό σχέδιο για Πανεπιστημιακή Αστυνομία λένε και οι Αστυνομικοί