Το 8ο φόρουμ για τη Δημοκρατία που πραγματοποιείται για φέτος διαδικτυακά μεταξύ του διαστήματος 30 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου, έχει σαν θέμα «Νέα αντικανονικότητα: Οραματιζόμενοι εκ νέου τη Δημοκρατία» και πρόκειται σύμφωνα με την ανακοίνωση, να αναλυθούν ζητήματα που άπτονται του πώς επηρεάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από την πανδημία του κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή και τις μεταναστευτικές ροές.

Την διοργάνωση αναλαμβάνει το Ίδρυμα Δημοκρατίας και Πολιτισμού (The Democracy and Culture Foundation) σε συνεργασία με τους «The New York Times», το Ταμείο του ΟΗΕ για τη Δημοκρατία, το ίδρυμα Κόφι Άναν, τον Δήμο Αθηναίων και την εφημερίδα «Καθημερινή», ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ωστόσο αν κανείς μεταβεί στους ομιλητές της εκδήλωσης θα παρατηρήσει ότι μεταξύ άλλων, στο πάνελ της εκδήλωσης, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πλάι του θα βρεθεί ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας και γνωστός για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Νικολά Μαδούρο, επιλογή η οποία χαρακτηρίζεται τουλάχιστον άστοχη για το «φόρουμ Δημοκρατίας».

Η συμμετοχή ωστόσο του Κ. Μητσοτάκη δίπλα στον επίδοξο πραξικοπηματία διόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν αναγνωρίσει ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, τον αυτοανακηρυχθέντα και ουδέποτε ψηφισμένο για αυτή τη θέση, Χουάν Γκουαϊδό.

«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές», είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας», κατέληγε η ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά η σχέση Μητσοτάκη και Γκουαϊδό φαίνεται πως είναι αμοιβαία, καθώς μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην θέση της ελληνικής πρωθυπουργίας, ο Χουάν Γκουαϊδό ήταν από εκείνους που χαιρέτισαν πρώτοι την επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές τον Ιούλιο του 2019, με τον επίδοξο Βενεζουελάνο πραξικοπηματία να ευχαριστεί ένθερμα τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αναγνώριση του ιδίου ως «μεταβατικού προέδρου».