Σε άρθρο του στην «Καθημερινή», το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς υπογράμμισε ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εκβιάζουν τον ελληνικό λαό ως προς την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης από μια χώρα που έχει παραχωρήσει την εθνική της ανεξαρτησία στους δανειστές.

«Για ακόμη μία φορά, το ελληνικό έθνος, ως κράτος, οδηγείται σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο εκβιασμών. Εκβιασμό από το ΝΑΤΟ και τις ιδιοκτήτριες αυτού, τις ΗΠΑ. Οδηγείται σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Μάθιου Νίμιτς.

Και είναι για αυτούς άλλο ένα τρόπαιο να υποχρεώνουν μια κυβέρνηση, που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, να ακολουθήσει, δεχόμενη αυτές τις αποφάσεις για να μπορέσει να γίνει διεύρυνση ενός αμαρτωλού στρατιωτικού συνασπισμού σαν αυτόν του ΝΑΤΟ. Όμως, μια χώρα που έχει παραχωρήσει τα πάντα στους δανειστές της, ακόμα και την εθνική της ανεξαρτησία, δεν έχει και πολλά περιθώρια να αντιδράσει».


Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για κομματικά οφέλη

Ο Μ. Γλέζος τόνισε ότι οι χειρισμοί στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία ήταν από την αρχή λανθασμένες, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση έβαλαν τα κομματικά οφέλη πάνω από τη Μακεδονία και το εθνικό συμφέρον.

«Οι χειρισμοί από την αρχή ήσαν ατυχείς. Αντί της άμεσης σύγκλησης ενός, διευρυμένου και από προσωπικότητες, συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ακολουθήθηκε μια μυστική διπλωματία με διαρροές. Αντί μιας ευρύτερης συναίνεσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπάθησαν να καρπωθούν κομματικά οφέλη, όρισαν το δικό τους συμφέρον πάνω από τη Μακεδονία, πάνω από αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν, και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, εθνικό συμφέρον.

Είναι αντιληπτό σε μεγάλη μερίδα πολιτών ότι το πάθος για την εξουσία είναι πάνω από ό,τι συμφέρει τη χώρα και τον λαό της. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται, αδιαφορώντας για τη Μακεδονία. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπογράφουν γραμμάτια που δεν μπορούν να εξοφλήσουν».

Να μην κάνουμε πλάτες στο ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσουμε ως χώρα να κάνουμε πλάτες στο ΝΑΤΟ και να παραχωρούμε ό,τι μας ζητήσει. Τόνισε πως ο λαός της γειτονικής χώρας δεν θα πρέπει να ετεροπροσδιορίζεται. Υποστήριξε πως θα πρέπει να βγάλουν από το μυαλό τους τη λέξη Μακεδονία και να ακολουθήσουν μια κατεύθυνση που θα συμφέρει το σύνολο του λαού και όχι μέρος αυτού.

«Δεν πρέπει να είμαστε αυτοί που απλώς θα κάνουμε πλάτες στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ παραχωρώντας ό,τι αυτό μας ζητήσει. Αν δεν το πετύχουμε, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και εις βάρος της χώρας μας. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους γείτονες: ο κάθε λαός προσδιορίζεται από 1) τη γλώσσα του, 2) τα ήθη και τις κοινές παραδόσεις του, 3) τον τρόπο που θρησκεύεται, 4) τη θέλησή του να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία, 5) τη βούληση όλου του λαού και όχι ελαχίστων.

Ένας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε λοιπόν από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας και όχι μέρος αυτού».