Αναλυτικά το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ:

Η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα είναι το συνηθισμένο γλυκανάλατο “ευχολόγιο”, που επιβεβαιώνει ότι οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και τα συμφέροντα των λαών, αλλά και είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου ενάντια στους λαούς της περιοχής.

Αυτό το “ευχολόγιο”, πίσω από το οποίο κρύβεται ο ρόλος της Τουρκίας ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εκθέτει και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα που διαφημίζουν το ευρωΝΑΤΟϊκό πλαίσιο ως εγγυητή της ειρήνης, της σταθερότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Κι αυτό αποδεικνύεται κι από τις εξελίξεις κι από την πρόσφατη ιστορία.

Υπενθυμίζεται πως μετά τις αποφάσεις της Παρασκευής, η απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Τουρκία κρίθηκε «ηχηρή» και πιο προωθημένη από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Όπως αναφέρεται, στο κείμενο που εγκρίθηκε, υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών η εν λόγω απόφαση και επιπλέον έγινε λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων.