Αναφορικά με την μεγάλη έξαρση κρουσμάτων αλλά και τα νέα μέτρα που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, το πρωί της Κυριακής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής υποστήριξε πως η τήρηση ή μη των μέτρων, αναμένεται να κρίνει είτε την παράταση και κλιμάκωση τους, είτε την αποκλιμάκωσή τους, ενώ παράλληλα εξέφρασε και την ελπίδα πως το μερικό λοκντάουν θα διαρκέσει περισσότερο.

Όπως είπε, «η αναπαραγωγή ιού είναι τέτοια που σε 15 μέρες με 1 μήνα μπορούμε να αποκλείσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του, αν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα δούμε τα αποτελέσματα. Σε 15 μέρες με 1 μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε», σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως «στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά» και πρόσθεσε ότι «πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε».

Επιπλέον εξήγησε πως τις επόμενες ημέρες είναι πιθανή η εμφάνιση αυξημένου αριθμού κρουσμάτων, καθώς όπως είπε, «αυτά σημειώθηκαν με τα προηγούμενα μέτρα σε ισχύ».

Ωστόσο ισχυρίστηκε ότι παρά το γεγονός πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα έξαρσης του κορονοϊού και πέραν του ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, «ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης». Έτσι σημείωσε πως «μπορούμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί κι εδώ έχουμε ευκαιρία να δούμε και να προλάβουμε».

Τέλος αναφέρθηκε στο εμβόλιο κατά της Covid-19 για το οποίο είπε ότι «προσβλέπουμε στο εμβόλιο, αυτός είναι ο τελικός στόχος μας, προσπαθούμε να συντηρήσουμε μια κατάσταση σε ένα επίπεδο χωρίς μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας για να φτάσουμε στις αρχές του χρόνου στον εμβολιασμό, έτσι ελπίζω, καταρχάς των υγειονομικών, για να αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και μέχρι Απρίλιο – Μάιο να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού».

Διευκρίνισε παρ’ όλα αυτά πως «μέχρι τότε πρέπει να παίρνουμε μέτρα γρήγορης διάγνωσης απομόνωσης κρουσμάτων πολλά τεστ, προληπτικά μέτρα, όπως αυτά που πήραμε τώρα, που είναι πολύ αυστηρά, και ελπίζουμε να αποδώσουν για να περιορίσουμε τη διασπορά στην κοινότητα ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα».

Υπενθυμίζεται ότι για το Σάββατο ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει ένα σ΄νολο 2.056 κρουσμάτων, με 135 ανθρλωπους να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης 6 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον ιό.