Το Melbourne Street Art Tours είναι μία ιδέα πρωτοποριακή και εκτός από την ξενάγηση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια graffiti και να δημιουργήσουν οι ίδιοι έργα σε καμβάδες που θα πάρουν μαζί τους.  Πρόκειται για γκρουπ από 4 άτομα και πάνω, αλλά και τάξεις σχολείων που για περίπου 3 ώρες ξεναγούνται στους δρόμους της πόλης της Μελβούρνης και στην ιστορία του σημαντικότερου κινήματος της αυστραλιανής τέχνης.

Η Μελβούρνη αποτελεί τα τελευταία χρόνια τουριστικό πόλο έλξης όχι μόνο για τις πλατείες, τις γκαλερί σύγχρονης τέχνης και τα μαγαζιά, αλλά και για τα διάσημα πλέον graffiti. Τα στενά της πόλης σχηματίζουν έναν τεράστιο λαβύρινθο από χρώμα και αποτελούν αγαπημένο σκηνικό για πάρτι ακόμη και νεόνυμφων. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τόσο από τους επισκέπτες, όσο και από τους κατοίκους της πόλης – ειδικά τους νεότερους – είναι τόσο μεγάλο, που το Melbourne Street Art Tours άρχισε να διοργανώνει τις διάσημες πλέον ξεναγήσεις στα graffiti της πόλης.

Ο Adrian Doyle, επιτυχημένος καλλιτέχνης ο ίδιος, ίδρυσε  το 2001 το Blender Studios που έγινε το κέντρο συνάντησης των πιο παραγωγικών καλλιτεχνών. Σήμερα εκτός από τα 18 στούντιο που φιλοξενεί, διοργανώνει περιηγήσεις στα στενά της πόλης από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες δρόμου.

Ενώ κάποια από αυτά τα graffiti είναι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και τους ιδιοκτήτες των κτιρίων που τα φέρουν, η πλειοψηφία τους έχουν γίνει παράνομα. Η νομοθεσία της χώρας είναι από τις αυστηρότερες στον κόσμο για το θέμα των graffiti. Ακόμα και η απλή κατοχή σπρέι αποτελεί αδίκημα ενώ αν κάποιος συλληφθή επ’ απ’ αυτοφώρω μπορεί να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο χρόνων και να πληρώσει πρόστιμο μέχρι και 26,000 αυστραλιανά δολάρια. Εκτιμάται πως 200 εκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια ξοδεύονται ετησίως από τις αυστραλιανές κυβερνήσεις για την αφαίρεση των graffiti και τις καμπάνιες που γίνονται για στρατηγικές πρόληψης.

Πέρα από την ζωγραφική με απλά χρώματα, πολλά άλλα υλικά χρησιμοποιούνται στην τέχνη του δρόμου της πόλης, όπως τενεκεδάκια, ξύλα, κασέτες, τραπουλόχαρτα. Παρόλο που συχνά ο χρόνος ζωής σπουδαίων  graffiti είναι πολύ μικρός, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν στην Μελβούρνη για να αφήσουν το στίγμα τους. Ακόμα και αν η νομοθεσία είναι πολύ σκληρή, ο Adrian Doyle υποστηρίζει πως «είναι ένα είδος τέχνης που δεν γίνεται να μην έχει το παράνομο στοιχείο».