X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Γυναίκες και κορίτσια που ζητούν άσυλο, στα ίδια κελιά με άγνωστους άνδρες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μία ακόμη φορά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής και κράτησης μεταναστών στον Έβρο. Αυτή τη φορά, φέρνει στο φως ιστορίες γυναικών και κοριτσιών που έχουν περάσει τα σύνορα με την Τουρκία και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα βιώνοντας απελπιστικές καταστάσεις. Όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, οι γυναίκες αναγκάζονται να κρατούνται στα ίδια κελιά, πολλές φορές για μήνες, με άνδρες που δεν γνωρίζουν, ερχόμενες αντιμέτωπες με τον κίνδυνο σεξουαλικών επιθέσεων.
SOOC (Φωτογραφία Αρχείου)
|

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έκθεση του καταγγέλλει ότι η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και κράτησης μεταναστών στον Έβρο είναι απελπιστική.

Αναφέρει περιπτώσεις γυναικών και κοριτσιών που έχουν περάσει τα σύνορα με την Τουρκία, ζητούν άσυλο στην Ελλάδα και βιώνουν απελπιστικές καταστάσεις, καθώς αναγκάζονται να κρατούνται στα ίδια κελιά με άνδρες που δεν γνωρίζουν. Έτσι, πολλές φορές, κινδυνεύουν με σεξουαλικές επιθέσεις και με παρενοχλήσεις.
Απεσταλμένοι του HRW βρέθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα στο τέλος Μαΐου. Βρήκαν γυναίκες και κορίτσια σε κέντρα υποδοχής ή κράτησης, οι οποίες βρίσκονται σε κελιά ακόμη και για μήνες με άγνωστους άντρες. Τέσσερις από τις γυναίκες είπαν πως ήταν οι μοναδικές ανάμεσα σε δεκάδες άνδρες. Λίγες από αυτές τις γυναίκες είχαν μαζί τους το σύντροφο ή κάποιον συγγενή τους.

«Ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας ασφάλεια και αντ 'αυτού ζουν με φόβο»

«Γυναίκες και κορίτσια δεν θα έπρεπε να  βρίσκονται περιορισμένες με άνδρες που τους είναι εντελώς άγνωστοι, ακόμη και για μία ημέρα», ανέφερε η Hillary Margolis,  ερευνήτρια των γυναικείων δικαιωμάτων στο Παρατηρητήριο. «Αυτές οι γυναίκες ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας ασφάλεια και προστασία και αντ 'αυτού ζουν με φόβο», αναφέρει.


Πέντε γυναίκες δήλωσαν ότι είχαν σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, ενώ δύο από αυτές ανέφεραν ότι είχαν αυτοκτονικές τάσεις. Άλλες γυναίκες και κορίτσια δήλωσαν ότι έζησαν αϋπνία, άγχος και άλλες συναισθηματικές και ψυχολογικές δυσκολίες, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, του φόβου του περιορισμού με άγνωστους άνδρες.

Το Παρατηρητήριο φέρνει στη δημοσιότητα, την περίπτωση της 38χρονης Μάχα (σ.σ. δεν είναι το πραγματικό της όνομα) από το Ιράκ, όπου όπως αναφέρουν, έτρεμε όταν περιέγραφε πως ήταν η μοναδική γυναίκα σε ένα κελί μαζί με 60 άνδρες για παραπάνω από δύο εβδομάδες. Απέφευγε, είπε, να πίνει νερό γιατί φοβόταν να χρησιμοποιήσει τη μοναδική και μοιραία κοινή τουαλέτα που υπήρχε στο κελί. Σχεδόν αποκλειστικά έμενε στο κρεβάτι της, το οποίο είχαν «κλείσει» με κουβέρτες που κρέμασαν μαζί με τον σύντροφό της. «Δεν είχα κουνήσει τα πόδια μου επί 23 μέρες» ανέφερε.

«Αν είχα τρόπο να αυτοκτονήσω, θα το έκανα», πρόσθεσε. Η 38χρονη αφέθηκε λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη στο HRW. Ο σύντροφός της παρέμεινε στο κέντρο κράτησης.

Ακόμη μία περίπτωση που ανέδειξε το Παρατηρητήριο, της Σουράγια (σ.σ. επίσης δεν είναι το πραγματικό της όνομα) η οποία είναι περίπου 20 χρονών και βρισκόταν για μήνες στο κέντρο κράτησης μαζί με τον 4 ετών ανιψιό της, επειδή ερίμεναν να εντοπιστεί η οικογένειά τους. Πέρασε σχεδόν πέντε μήνες σε έναν χώρο μαζί με άνδρες και ασυνόδευτα αγόρια. Περιέγραψε πως έναν άνδρας που είχε κάνει αίτηση ασύλου, την παρενόχλησε σεξουαλικά ενώ κοιμόταν. «Άρχισε να με αγγίζει ενώ κοιμόμουν» είπε. Όταν η γυναίκα έβαλε τις φωνές, ο άνδρας έφυγε. Η ίδια το ανέφερε στις αρχές, ζητώντας να τη μεταφέρουν αλλού, ωστόσο δεν εισακούστηκε.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνει ότι αυτές οι περιπτώσεις, είναι καταδικαστικές για την Ελλάδα, ενώ καλούν τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως να κρατούν γυναίκες και κορίτσια σε κλειστές εγκαταστάσεις με άγνωστους άνδρες.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις