του Μιχάλη Γιαννεσκή

Τα στατιστικά στοιχεία της UNESCO δείχνουν ότι υπερδυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα έχουν μόνο 0.3% και 3.6% αναλφάβητους, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό είναι 2.3%. Η UNESCO δεν αναφέρει σχετικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, παρότι υπάρχουν, και είναι πολύ αποκαλυπτικά. Περίπου το 14% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δεν μπορούν να διαβάσουν. Επιπλέον, όσο παράξενο και να ακούγεται, το 19% των αποφοίτων Λυκείου διαβάζουν σε επίπεδο δημοτικού. Περίπου 40% των ενηλίκων είναι αναλφάβητοι ή μόλις εγγράμματοι.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η κοινωνία των ΗΠΑ διαχωρίζεται σε δύο ομάδες. Για τη μία από αυτές, η μόνη πηγή ενημέρωσης είναι τα επιδέξια χειραγωγημένα τηλεοπτικά και άλλα οπτικοακουστικά μέσα, τα οποία τους παρέχουν απλοϊκές αφηγήσεις, στερεότυπα, κλισέ, και φθηνά συνθήματα. Ένα σημαντικό μέρος του αμερικανικού εκλογικού σώματος ψηφίζει βάσει μιας κυριολεκτικά «εικονικής» αντίληψης για τους υποψηφίους και την πραγματικότητα των πολιτικών εξελίξεων. Και ένα βασικό πρόβλημα των αναλφάβητων είναι ότι δεν μπορούν να ψάξουν να βρουν την αλήθεια πίσω από την κατασκευασμένη πραγματικότητα που τους πλασάρουν.

Επιπλέον, οι αναλφάβητοι των ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιληφθούν τους ληστρικούς όρους των πιστωτικών καρτών ή των δανείων και των υποθηκών που υπογράφουν. Δεν μπορούν να ψάξουν για θέσεις εργασίας  για τις οποίες απαιτούνται έστω και βασικές γνώσεις. Δεν μπορούν να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας όταν δεν αναγνωρίζουν τους περισσότερους όρους στο συμβόλαιο που πρέπει να υπογράψουν.

Παρότι εθελοντές προσφέρουν δωρεάν μαθήματα ανάγνωσης και γραφής σε μερικές πόλεις των ΗΠΑ, το ποσοστό αναλφαβητισμού παραμένει σταθερό. Και δεν φαίνεται να αλλάζει, καθότι ο προϋπολογισμός με τίτλο «Πρώτα η Αμερική» που έχει προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ για το 2018 περιλαμβάνει περικοπές 58,6 δις. δολαρίων σε όλους τους τομείς (-14% στην εκπαίδευση), εκτός από τις  στρατιωτικές και αστυνομικές δαπάνες που αυξάνονται κατά 59,5 δις. Οι προτεραιότητες του Τραμπ είναι εμφανείς: Πρώτα η αναλφάβητη Αμερική.