«Θέλω κάτι περισσότερο από εκφράσεις αλληλεγγύης. Στη σύνοδο της Μπρατισλάβας (σ.σ. την Παρασκευή) θα επιμείνω να χορηγηθούν αμέσως 160 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία» των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είπε ο Μπορίσοφ κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, συνοδευόμενος από τον Ούγγρο ομόλογό του, τον Βίκτορ Όρμπαν.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη Σόφια θεωρείται δεδομένη, αφού νωρίτερα την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι εντός του Οκτωβρίου θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 200 συνοριοφύλακες και θα δοθούν άλλα 50 οχήματα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία διαμαρτύρεται γιατί αυξάνεται ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που έχουν μπλοκαριστεί στο έδαφός της μετά τη σκλήρυνση των όρων διέλευσης από τα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας, τον Ιούλιο.

Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταγραφεί από τις αρχές του έτους στη Βουλγαρία. Ο αριθμός των μεταναστών διπλασιάστηκε τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και οι αρχές υπογραμμίζουν ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι υπερπλήρη.

Από την πλευρά του, ο Όρμπαν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για «καλόκαρδη αφέλεια στη μεταναστευτική πολιτική της». Την Κυριακή είχε χαρακτηρίσει «μηδενιστές» πολλούς ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως έκανε η Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία, έτσι και η Βουλγαρία έχει τοποθετήσει σε μεγάλο μέρος των συνόρων της με την Τουρκία αγκαθωτό συρματόπλεγμα.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα για να συζητήσουν μαζί με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ το μέλλον της Ένωσης χωρίς τη Βρετανία.