Η είδηση της εκλογής του σερ Κηρ Στάρμερ στην ηγεσία των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας, συνοδεύτηκε από σειρά πληροφοριών, για τις συντηρητικές του απόψεις – η εκλογή του αποτελεί μια ξεκάθαρη στροφή στα δεξιά-, για τη σύζυγο και τα παιδιά του, την αγάπη του για την Άρσεναλ και το γεγονός ότι παίζει και ο ίδιος ποδόσφαιρο, την ..απλότητά του, καθώς «δεν του αρέσει να τον αποκαλούν σερ», αν και φέρει τον τίτλο από το 2014, οπότε και ανταμείφθηκε για «τις υπηρεσίες του στο νόμο και το ποινικό δίκαιο». Εκείνο που φαίνεται να ξεχάστηκε είναι η στάση του στην υπόθεση της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ: ο νέος ηγέτης των Εργατικών υπήρξε – και, λογικά, παραμένει – μαχητικός σύμμαχος της κυβέρνησης Τραμπ στην υπόθεση αυτή.

Η στάση του ήταν ξεκάθαρη, στο θέμα αυτό, χρόνια τώρα. Όταν, το 2011, η Σουηδία σκεφτόταν να αποσύρει τις κατηγορίες κατά του Ασάνζ, ο σερ Κηρ, από τη θέση του επικεφαλής του τομέα Δημοσίων Διώξεων (Director of Public Prosecutions) της Μ. Βρετανίας, επενέβη ώστε οι κατηγορίες να παραμείνουν και «να μην αντιμετωπιστεί η υπόθεση σαν μία ακόμη τυχαία έκδοση», όπως αποκάλυψε η δημοσιογράφος Στεφανία Μαουρίτζι τότε.

Η υποψηφιότητά του για την ηγεσία των Εργατικών, δεν άλλαξε καθόλου τη θέση του στο συγκεκριμένο ζήτημα. Κάτι που έγινε φανερό όταν, προ διμήνου, ο προκάτοχός του, Τζέρεμυ Κόρμπιν, ρώτησε το βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», αν θεωρεί πως, η υπόθεση Ασάνζ στηρίζεται στην κακοποίηση βασικών νομικών αρχών, ώστε να διευκολυνθεί ο «πόλεμος κατά της ερευνητικής δημοσιογραφίας». Ο Τζόνσον υπερασπίστηκε τη διαδικασία, αν και παραδέχθηκε ότι η σχετική συμφωνία ΗΠΑ- Μ. Βρετανίας δεν είναι ακριβοδίκαιη, παρουσιάζει ανισορροπίες. Είχε, προφανώς, στο νου το το γεγονός ότι, από τη στιγμή της υπογραφής της συγκεκριμένης συνθήκης για την έκδοση, η Βρετανία έχει παραδώσει πάνω από 200 ανθρώπους στις Αμερικανικές αρχές, ενώ οι αμερικανικές αρχές μόλις 11 στη Βρετανία.

Εκεί ακριβώς θεώρησε ότι έπρεπε να επέμβει ο σερ Κηρ Στάρμερ, τότε σκαιώδης υπουργός σε θέματα μετανάστευσης. Παρ’ ότι δεν ήταν το αντικείμενό του, και παρ’ ότι η συζήτηση γινόταν σε επίπεδο ηγεσιών, επενέβη για να στηρίξει απολύτως τα επιχειρήματα και τις θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. «Το σύστημα έκδοσης και η συμφωνία είναι άριστα», δήλωσε και «οι δικαστές πρέπει να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους», και «δε χρειάζονται ένορκοι σε τέτοιες διαδικασίες».

«Όσοι λένε, είτε στην περίπτωση του Ασάνζ είτε σε όποια άλλη υπόθεση, ότι υπάρχει συνομωσία, είτε δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, είτε υπονοούν ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι διεφθαρμένο», δήλωσε, μοιράζοντας ο ίδιος χαρακτηρισμούς και υπερασπιζόμενος, από τη θέση υποψήφιου ηγέτη της Αριστεράς (;), θέσεις δεξιότερες κι από του Μπόρις Τζόνσον.

Ήδη τότε, μετά από αυτές τις δηλώσεις, εμφανίστηκαν τα πρώτα σχόλια ανησυχίας για το μέλλον των Εργατικών υπό την ηγεσία του σερ Κηρ. «Πλήρη αφοσίωση στο κατεστημένο και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού» ήταν το μόνο που μπορούσες να αναμένεις από αυτόν, έγραψε πρόσφατα το αριστερό Counterfire. Η ακρίβεια της φράσης δεν ελέγχεται από κανέναν.