Κίρχνερ: Η Ευρώπη, καθρέφτης της Αργεντινής του 2001

Η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους «καθρέφτη της Αργεντινής του 2001» μιλώντας σε βουλευτές και γερουσιαστές παρουσία πολλών Λατινοαμερικανών ομολόγων της, κατά την ορκωμοσία της για δεύτερη τετραετή θητεία στο Μπουένος Άιρες, μετά την επανεκλογή της στις 23 Οκτωβρίου, και καθώς συμπληρώνεται μια δεκαετία από την κήρυξη στάσης πληρωμών τον Δεκέμβριο του 2001.

 «Αυτή η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ένας καθρέφτης της Αργεντινής του 2001», τόνισε την Παρασκευή η Κίρχνερ, για να συμπληρώσει: « Και άλλοι σήμερα βιώνουν αυτό που έζησε η Αργεντινή ως δράμα, τη χρεοκοπία, η οποία μας έβαλε στο περιθώριο των εθνών. Το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο είναι ένα σύστημα που δεν βασίζεται στην πραγματική οικονομία αλλά στη χρηματοπιστωτική οικονομία. Οι τράπεζες δεν μπορούν να είναι η βάση της οικονομίας. Οφείλουν να είναι ένα εργαλείο της, ο μοχλός που επιτρέπει στην πραγματική οικονομία να παράγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες».

Τον Δεκέμβριο του 2001, η Αργεντινή πάγωσε τις καταθέσεις προκειμένου να σταματήσει τις αναλήψεις από τις τράπεζες και να αποτρέψει την κατάρρευση των τραπεζών. Το μέτρο προκάλεσε τεράστια κοινωνική έκρηξη, με αποκορύφωμα τις μεγάλες ταραχές στις 19-20 Δεκεμβρίου, και συνεχίστηκε με καταλήψεις εργοστασίων και την εμφάνιση εναλλακτικών μορφών κοινωνικής δράσης και οργάνωσης.

Λόγω όμως στην έντονη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η χώρα καταγράφει από το 2003 ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8% κατά μέσο όρο, με εξαίρεση το 2009.