Συνέχεια στη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, έδωσε σήμερα η κυβέρνηση, μπλοκάροντας απροκάλυπτα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και συζητήθηκε στη Βουλή την Παρασκευή.

Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε πως η ψήφιση της Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να γίνει με 151 ψήφους, αντί για 120 όπως και προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, με τον Μάκη Βορίδη να δικαιολογεί τη μεθόδευση, υποστηρίζοντας πως το ζήτημα των υποκλοπών αποτελεί ζήτημα «Εθνικής Άμυνας», αφαιρώντας, έτσι, τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής συγκεντρώνοντας το σύνολο των 120 ψήφων.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ να αποχωρούν από τη συζήτηση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και καταγγέλλοντας την προκλητική άρνηση της κυβέρνησης

Η… απρόσμενη αυτή αλλαγή αιτιολογήθηκε, μάλιστα με την εμπλοκή της ΕΥΠ, υποστηρίζοντας ότι αντικείμενο της υπηρεσίας είναι η άμυνα της χώρας. Έτσι, ο Μ. Βορίδης επιχειρηματολογούσε για το πώς η λειτουργία της ΕΥΠ εμπίπτει στις προβλέψεις περί Εθνικής Άμυνας, ξεχνώντας μάλλον το γεγονός ότι η εξεταστική για τις υποκλοπές που έγινε το 2022 εγκρίθηκε με 120 ψήφους.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:00, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να προκύπτει από το σύνολο των 161 βουλευτών, από τους οποίους μόλις οι 6 τάχθηκαν «υπέρ» και οι 155 «κατά». 

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής λήφθηκε μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου να προχωρήσει σε νέα έρευνα για την υπόθεση. Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά την προτροπή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο, κατά τη δίκη που οδήγησε στην καταδίκη των υπευθύνων για το λογισμικό Predator, εντόπισε στοιχεία που καθιστούν αναγκαία τη διενέργεια νέας διερεύνησης.

Μεταξύ των στοιχείων που επισημάνθηκαν περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις του υπευθύνου της εταιρείας που εισήγαγε το λογισμικό, σύμφωνα με τις οποίες το Predator παρέχονταν αποκλειστικά σε κρατικές υπηρεσίες.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση «κακοποιεί τη Δημοκρατία για να διατηρήσει την εξουσία»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κακοποιεί τη Δημοκρατία για να διατηρήσει την εξουσία», εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «Νίξον της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ζήτημα διαχείρισης του απορρήτου της διαδικασίας, αναφερόμενος και στη στάση του κατά τη μυστική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ υποστήριξε ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι «ακατάλληλος για θέματα εθνικής ασφάλειας».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει «το θέατρο παραλόγου που σκηνοθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κεντρικό πρωταγωνιστή τον κ. Βορίδη», κάνοντας λόγο για «αγώνα αρχών και αξιών» υπέρ της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

«Η δημοκρατική παράταξη θα αγωνιστεί για να λάμψει το φως της αλήθειας. Και θα λάμψει το φως της αλήθειας. Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. Η δημοκρατία θα νικήσει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία «θα ηττηθεί».

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα σας επιτρέπουμε να σφυρίζετε αγέρωχα. Θα σας κάνουμε τον βίο αβίωτο»

Λίγο αργότερα, μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου στην Ολομέλεια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απουσία οποιασδήποτε κίνησης» από τη Νέα Δημοκρατία, την οποία απέδωσε σε «εκβιασμούς ή διαπλοκή», ενώ μίλησε για «νέο πραξικόπημα» και κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι επιχειρεί συγκάλυψη. Παράλληλα, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ηθική και αξιοπρέπεια» από την πλευρά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «σαθρό οικοδόμημα που θα καταρρεύσει».

«Δεν θα σας επιτρέπουμε να σφυρίζετε αγέρωχα. Θα σας κάνουμε τον βίο αβίωτο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τη διαδικασία.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από την Ολομέλεια, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία «προσβάλλει τους πολίτες και το Σύνταγμα».

ΚΚΕ: «Δεν θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία»

O Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αντέδρασε με τη σειρά του και ανέφερε πως «δεν θα νομιμοποιήσουν την παράνομη διαδικασία».

«Έχετε δώσει τα ρέστα σας για να μην διερευνηθεί βαθύτερα με αποτέλεσμα να είμαστε μάρτυρες ενός σήριαλ συγκάλυψης που εξοργίζει εμάς και πρωτίστως όλων των ελληνικό λαό», προσέθεσε.

«Δυστυχώς για εσάς, ό,τι και να πείτε δεν μπορεί να πει κανένας ότι οι υποκλοπές ήταν η υπόθεση κάποιων ιδιωτών», συνέχισε. «Προφανώς έχουν έρθει στην επιφάνεια νέα αδιάσειστα στοιχεία που σας εκθέτουν και γι’ αυτό δε θέλετε την εξεταστική επιτροπή».

Νέα Αριστερά: «Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη θεσμική εκτροπή. Αποχωρούμε και θα λογοδοτήσετε»

Η Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, ανέφερε πως «το Μέγαρο Μαξίμου, που είναι ο ελεγχόμενος σε αυτή την υπόθεση, δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον ισχυρισμό περί “ανεξαρτησίας” της Δικαιοσύνης. Η απόφαση του ανώτατου Εισαγγελέα είναι αποτέλεσμα πολιτικής παραγγελίας της εκτελεστικής εξουσίας. Φαίνεται πως ο δημόσιος εκβιασμό του έφεδρου ισραηλινού αξιωματικού του IDF πέτυχε τον σκοπό του», και τόνισε πως «δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη θεσμική εκτροπή. Αποχωρούμε και θα λογοδοτήσετε».

Σημειώνεται ότι τα μόνα κόμματα που δεν αποχώρησαν από τη Βουλή ήταν η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση.