Το ουγγρικό Κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, ενέκρινε μια νομοθετική τροποποίηση, το άρθρο 33, που ορίζει το φύλο ως το «βιολογικό φύλο που βασίζεται στη γέννηση και το γονιδίωμα», απαγορεύοντας την αναγραφή της αλλαγής του καταχωρισμένου φύλου στα δημόσια μητρώα και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των τρανς προσώπων.

ο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 134 ψήφους υπέρ, 56 κατά και τρεις αποχές.

Παρότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις με την έγκριση, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, νομοσχεδίου που του εξασφάλιζε επ’ αόριστον υπερενισχυμένες εξουσίες, το νομοσχέδιο για τους τρανς ανθρώπους ήταν μέρος ενός ευρύτερου νομοθετικού πακέτου που πέρασε από τη βουλή με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παρόλα αυτά, το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εντός κι εκτός της χώρας, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να αντιτίθενται σθεναρά στην ψήφισή του χαρακτηρίζοντάς το «διαβολικό». Τόσο οι τρανς όσο και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν πως τα νέα δεδομένα θα αυξήσουν τις διακρίσεις κατά της κοινότητας, ιδίως καθώς στην ουγγρική καθημερινότητα οι πολίτες χρειάζεται να επιδεικνύουν τακτικά την ταυτότητά τους.

Επιπλέον, σημαίνει πως οι τρανς δεν θα είναι σε θέση να επιλέγουν το όνομά τους καθώς ο ουγγρικός νόμος απαιτεί τα μικρά ονόματα να επιλέγονται βάσει λίστας, κατηγοριοποιημένης ανά φύλο, που υπαγορεύει η Ακαδημία Επιστημών της χώρας.

Από το 2017, οι νομικές αλλαγές σε ζητήματα έμφυλης ταυτότητας είχαν παγώσει. Ως εκ τούτου, τα εκκρεμή αιτήματα ανθρώπων καθώς και νέες αιτήσεις για ανάλογα ζητήματα, θα απορριφθούν. Και επειδή στη νέα κατηγορία θα αναφέρεται ως μόνη επιλογή «το φύλο κατά τη γέννηση», εκφράζονται φόβοι πως αυτό ίσως γίνει λόγος στοχοποίησης των ανθρώπων που έχουν ήδη επαναπροσδιορίσει το φύλο τους.

Η Krisztina Tamás-Sáróy της Διεθνούς Αμνηστίας τονίζει πως «η απόφαση αυτή γυρίζει την Ουγγαρία πίσω, σε σκοτεινές εποχές, καταπατώντας τα δικαιώματα των τρανς και των διαφυλικών. Δεν θα τους εκθέσει μόνο σε περαιτέρω διακρίσεις, αλλά και θα επιτείνει τη μη ανοχή και εχθρικότητα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η LGBTI κοινότητα».

«Είναι λυπηρό και σκανδαλώδες που το Κοινοβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει αυτόν τον επονείδιστο νόμο, αγνοώντας τις ανησυχίες που διατύπωσαν δεκάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διαφόρων άλλων οργάνων των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε σχετικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάμας Ντόμπος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ουγγρικής Συμμαχίας ΛΟΑΤΚΙ (LGBT Alliance).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, το 76% των τρανς ατόμων στην Ουγγαρία πιστεύει ότι η κυβέρνηση «σίγουρα δεν καταπολεμά αποτελεσματικά την προκατάληψη και τη μισαλλοδοξία εναντίον των ΛΟΑΤΙ», σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ-28 που ανέρχεται στο 38 %. Επιπλέον, το 84% των τρανς ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ο κύριος λόγος για την αύξηση της προκατάληψης, της μισαλλοδοξίας ή της βίας στη χώρα ήταν «η αρνητική στάση από πολιτικούς και / ή πολιτικά κόμματα».