Χλιαρές αντιδράσεις για την «έκτακτη ανάγκη» του Τραμπ στην οικονομία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τελικά το εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να απαγορευτεί η πρόσβαση της εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, Huawei. Η εταιρεία με τη σειρά της δηλώνει ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα κάνει τις ΗΠΑ «ούτε ισχυρότερες ούτε ασφαλέστερες».
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Στα άκρα φτάνει η κόντρα του Αμερικανού Προέδρου με την εταιρεία Huawei μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει την οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στον τεχνολογικό κολοσσό. Το διάταγμα δεν κατονομάζει συγκεκριμένα κάποια χώρα ή εταιρεία, αλλά δεδομένου του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και του χαρακτηρισμού της Huawei ως «απειλή» από Αμερικανούς αξιωματούχους, κάνουν σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
 
Το γεγονός ότι κηρύσσει την εθνική οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση Ντ. Τραμπ να απαγορεύει τη χρήση τεχνολογίας και υπηρεσιών, με τη πρόφαση ότι υπάρχει πιθανότητα να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Η εταιρεία Huawei θα υποχρεούται με αυτή την απόφαση να λαμβάνει άδεια από τη κυβέρνηση των ΗΠΑ για οποιεσδήποτε αγορές αμερικανικής τεχνολογίας.
 
Σύμφωνα με τη Guardian,η Κινεζική εταιρεία Huawei σε απάντησή της σημείωσε ότι μια τέτοια απόφαση «δεν θα κάνει τις ΗΠΑ ούτε ισχυρότερες ούτε πιο ασφαλείς. Αντίθετα θα ωθήσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν κατώτερες και ακριβότερες εναλλακτικές, αφήνοντάς τες πίσω σε σχέση με άλλες χώρες, βλάπτοντας παράλληλα τις Αμερικανικές εταιρείες και τους Αμερικανούς καταναλωτές».
 
Στη δήλωσή της η Κινεζική εταιρεία χαρακτήρισε τους περιορισμούς ως παράλογους, αναφέροντας ότι είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινή λύση και τα κατάλληλα «αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών».
 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις