Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος δουλεύουν από τις αρχές του έτους, άνεργοι πτυχιούχοι ηλικίας 22-29 ετών. Καλυπτουν κενά σε υπηρεσίες όπως ο ΕΦΚΑ, η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, ο ΟΑΕΔ, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών κ.ά.

To «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς» του ΟΑΕΔ ξεκίνησε στις αρχές του 2019.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της δυσκολίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων, καθώς και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες (brain drain), προς αναζήτηση εργασίας.

Καθώς το 12μηνο πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, διεκδικούν «άμεση ανανέωση – παράταση» των συμβάσεων για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη και παράλληλη «εκκίνηση διαδικασιών για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».

«Επισημαίνεται ότι βάσει του προγράμματος αυτού έχουν προσληφθεί 3200 νέοι επιστήμονες και υπολείπονται 2600 επιπλέον θέσεις νέου ανθρωπινού δυναμικού, ενώ έχουν δεσμευθεί 50 εκατομμύρια ευρώ από τα 90 εκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά διατεθεί μέσω ΕΣΠΑ. Όποτε υπολείπονται άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καθιστούν εφικτή την συνέχιση του προγράμματος χωρίς να υφίσταται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για την συνέχιση του» αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Δε θα συναινέσουμε στην πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της συνεχούς ανασφάλειας. Είμαστε εργαζόμενες/οι και δε θα ανεχτούμε να γινόμαστε «μπαλάκι» της κάθε κυβέρνησης. Διεκδικούμε τα αυτονόητα και δε θα σταματήσουμε αν δε τα πάρουμε.

Δεν πάμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας! Δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Είμαστε στο πλευρό όλων των συμβασιούχων και όλων των εργαζομένων που μάχονται για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δε σταματάμε, αντίθετα κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, είμαστε μονάχα στην αρχή!» αναφέρουν μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους.

Ολόκληρο το δελτίο Τύπου

Την Τετάρτη 20/11 πραγματοποιήσαμε, με μεγάλη μαζικότητα, κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, με αίτημα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας προκειμένου να του καταθέσουμε τα αιτήματά μας ως Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 και να πάρουμε μια επίσημη απάντηση από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με αυτά. Την ίδια ώρα στο Υπουργείο Εργασίας είχαν κινητοποίηση οι συμβασιούχοι δασεργάτες, τους οποίους απολύουν.

Έχοντας κάτω από το γραφείο του χιλιάδες κόσμου που αγωνιά για το μέλλον και την επιβίωσή του, ο κ. Βρούτσης επέλεξε να μην εμφανιστεί, παρά τα συνεχή μας αιτήματα. Μετά την επίμονη παρουσία μας έξω από το Υπουργείο και έχοντας κλείσει για ώρα τη Σταδίου επέτρεψαν σε μόλις 4 (!) άτομα από το Συντονιστικό Αγώνα να μπουν για να συναντηθούν όχι με τον Υπουργό αλλά με τον Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, ο οποίος επί της ουσίας δήλωνε αναρμόδιος για το θέμα μας!

Από τη συζήτηση ήταν ξεκάθαρο πως η συνάντηση έγινε λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δημιούργησαν οι εκατοντάδες συνάδελφοι που βρίσκονταν στο δρόμο, ενώ καμία απάντηση δε δόθηκε για το μέλλον μας με το πρόσχημα «δε γνωρίζω το πρόγραμμά σας» και «δεν αφορά το Υπουργείο Εργασίας αυτό το αίτημα». Μετά από πίεση μας παρέπεμψε σε επόμενο ραντεβού, πάλι μαζί του και όχι με τον Υπουργό ή κάποιον που να θεωρείται «αρμόδιος», την Τετάρτη 27/11.

Στη συνέχεια κινηθήκαμε δυναμικά με πορεία προς το Σύνταγμα και πραγματοποιήσαμε μαζική συνέλευση αγώνα με συμμετοχή από διάφορους νομούς πανελλαδικά, όπου αποφασίσαμε την Τετάρτη 27/11 στις 12:00 να πραγματοποιήσουμε ακόμα πιο μαζική και δυναμική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουμε εκ νέου πανελλαδική συνέλευση αγώνα.

Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο πως την επόμενη Τετάρτη δεν πρόκειται να φύγουμε από το Υπουργείο Εργασίας, εάν δε συναντηθούμε με αρμόδιο στέλεχος του Υπουργείου που θα μας δώσει σαφή απάντηση για τα αιτήματά μας.

Δε θα συναινέσουμε στην πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της συνεχούς ανασφάλειας. Είμαστε εργαζόμενες/οι και δε θα ανεχτούμε να γινόμαστε «μπαλάκι» της κάθε κυβέρνησης. Διεκδικούμε τα αυτονόητα και δε θα σταματήσουμε αν δε τα πάρουμε.

Δεν πάμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας! Δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Είμαστε στο πλευρό όλων των συμβασιούχων και όλων των εργαζομένων που μάχονται για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δε σταματάμε, αντίθετα κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, είμαστε μονάχα στην αρχή!

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες του προγράμματος να πλαισιώσουν με ακόμη μεγαλύτερη μαζικότητα την επόμενη κινητοποίησή μας.

Καλούμε σωματεία, ομοσπονδίες, φορείς, εργαζομένους να είναι στο πλευρό μας στον αγώνα ενάντια στην ανακύκλωση της ανεργίας, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην πάλη για ανανέωση των συμβάσεων μας και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους.

Διεκδικούμε:

-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους. Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.

-Άμεση ανανέωση της σύμβασής μας για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη και παράλληλη εκκίνηση διαδικασιών για τη μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίστου χρόνου.

-Στελέχωση των Υπουργείων, των δημόσιων υπηρεσιών και των δήμων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

-Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

-Καμία απόλυση συναδέλφου/ισσας. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας!

-Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς.

-Λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τα πλεονάσματα.

Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29