Μετά την προ ημερών ανακοίνωση που έκανε το ΚΚΕ για τις 18 και 20 Ιουνίου, τονίζοντας πως  «έγιναν και πάλι οι γνωστές “συνακροάσεις”  – υποκλοπές στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Έχει γίνει πλέον ενδημικό αυτό το φαινόμενο των υποκλοπών», ενώ στο παρελθόν έχει καταγγείλει πως πριν τέσσερα χρόνια είχε σημειωθεί η πρώτη υποκλοπή, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο το 2017 και το 2019.

Η ΑΔΑΕ  αναφέρει πως «καμία σχετική καταγγελία, δεν περιήλθε» σε αυτή μέχρι σήμερα, ενώ ισχυρίζεται ότι το απόρρητο της ελεύθερης επικοινωνίας ή ανταπόκρισης είναι απολύτως απαραβίαστο από την Αρχή, αλλά και από τα όργανα της δικαστικής εξουσίας.

Νέα καταγγελία του ΚΚΕ για υποκλοπές στα γραφεία του

«Με αυτονόητο σεβασμό στο δικαίωμα διασφάλισης του απορρήτου που αφορά ειδικότερα τα πολιτικά κόμματα ως φορείς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατά το άρθρο 29 του Συντάγματος, η ΑΔΑΕ σε σχέση με καταγγελίες που υποβλήθηκαν από το ΚΚΕ ενώπιόν της, κατά τα έτη 2016, 2017 και 2019, ολοκλήρωσε ενδελεχώς και σε επίκαιρο χρόνο τη διερεύνησή τους, έθεσε δε, ως όφειλε, τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου (πρακτικό 5 της από 25.1.2017/5ης συνεδρίασης, πρακτικό 67 από 20.9.2017/67ης συνεδρίασης και πρακτικό 46 της από 8.11.2019/46ης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Αρχής) υπόψη τόσο του ΚΚΕ, όσο και άλλων θεσμικών οργάνων.

Στο ελληνικό σύστημα δικαίου, το απόρρητο της ελεύθερης επικοινωνίας ή ανταπόκρισης είναι απολύτως απαραβίαστο. Η μέριμνα για την προστασία του δε και οι σχετικές οργανωτικές εγγυήσεις, στο πλαίσιο του άρθρου 19 του Συντάγματος, απορρέουν τόσο από τα όργανα της δικαστικής εξουσίας, όσο και από την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών».