Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η Ε. Αχτσιόγλου ρωτήθηκε για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κρίνει αντισυνταγματικές ορισμένες από τις βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και για το αν αυτό αποδεικνύει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδρασε με προχειρότητα. Ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν ισχύει, επισημαίνοντας ότι το 2016 κατάφεραν να ξαναστήσουν το ασφαλιστικό σύστημα και να του δώσουν υγιείς και στέρεες βάσεις.

«Το ΣτΕ αποδέχθηκε ως σύμφωνη με το Σύνταγμα την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους. Παράλληλα, δικαίωσε θεμελιώδεις επιλογές του νόμου 4387/2016, όπως τον επανυπολογισμό των συντάξεων, και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος ήταν και αναγκαία αλλά και έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος. Άφησε αιχμές κατά του ΣτΕ για αποφάσεις που ακύρωσαν κινήσεις υπέρ των πιο αδύναμων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

«Το ΣτΕ αποδέχθηκε ως σύμφωνη με το Σύνταγμα την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους. Παράλληλα, δικαίωσε θεμελιώδεις επιλογές του νόμου 4387/2016, όπως τον επανυπολογισμό των συντάξεων, και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος ήταν και αναγκαία αλλά και έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος.

Υπάρχουν βέβαια και επιμέρους κρίσεις του ΣτΕ που, παρότι δεν αναιρούν την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ακυρώνουν βασικές επιλογές μας υπέρ των πιο αδύναμων συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι προβληματικό. Συνολικά η μεταρρύθμιση του 2016 έστησε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα, το έκανε βιώσιμο και πλεονασματικό. Χάρη σε αυτήν, όχι μόνο ακυρώσαμε τις περικοπές συντάξεων, αλλά ξεκινήσαμε τις αυξήσεις, ενώ μειώσαμε σημαντικά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επομένως είναι άδικο να λέει κανείς ότι η μεταρρύθμιση έγινε για λόγους δημοσιονομικούς. Η μεταρρύθμιση αφήνει στην κοινωνία ως παρακαταθήκη ένα βιώσιμο, δίκαιο, κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα που προφανώς μπορεί να βελτιώνεται. Αλλά πλέον οι βάσεις είναι σταθερές και υγιείς».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ξεκάθαρα βήματα υπέρ των εργαζομένων»

Ερωτηθείσα για την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 για τη δημιουργία 400.000 νέων θέσεων εργασίας, ισχυρίστηκε ότι ήταν ένας στόχος που δεν εγκατέλειψαν, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, χρησιμοποιώντας και τη μορφή των κοινωφελών προγραμμάτων.

«Δεν έχετε δίκιο ότι ο στόχος εγκαταλείφθηκε. Ο στόχος επιτεύχθηκε και με το παραπάνω. Επί ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν περίπου μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας. Το 70% των θέσεων ήταν πλήρους απασχόλησης και η ανεργία μειώθηκε σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 15 μονάδες. Οι νέες θέσεις εργασίας ήταν κατά κανόνα στον ιδιωτικό τομέα, όχι στη βάση των κοινωφελών προγραμμάτων.

Σε κάθε περίπτωση ούτε τα προγράμματα αυτά πρέπει να υποτιμούμε. Τα κοινωφελή προγράμματα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επανένταξη στην εργασία ανέργων είτε μεγαλύτερης ηλικίας είτε χαμηλής εξειδίκευσης.

Τα αναβαθμίσαμε τόσο ως προς τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσο και ως προς την ποιότητα του παρεχόμενου έργου. Ταυτόχρονα, υλοποιήσαμε προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας για δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους και πτυχιούχους, για εργαζομένους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε φορείς του Δημοσίου.

Αυτές οι παρεμβάσεις σε συνδυασμό με τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνιστούν ξεκάθαρα βήματα υπέρ των εργαζομένων που έκανε πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς πολύ περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν και ελπίζω να ξαναέχουμε σύντομα την ευκαιρία της διακυβέρνησης ώστε να οικοδομήσουμε και άλλα».

Κατηγορεί τη ΝΔ για ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων

Η Ε. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η κυβέρνηση ξηλώνει τις διατάξεις για τα εργασιακά και προχώρησε πλήρη αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) επικαλούμενη τη δήθεν ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αναπτυξιακής δυναμικής, αλλά και λόγω πιέσεων από τους βιομήχανους.

«Η συνέχεια είναι ανάλογη με «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οδηγώντας άμεσα σε μειώσεις μισθών δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους. Ο λόγος είναι ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις που είχαμε θεσπίσει συγκρούονται ευθέως με τον πυρήνα της πολιτικής που η Ν.Δ. επιθυμεί να εφαρμόσει.

Στα εργασιακά η Ν.Δ. είναι βαθιά ιδεοληπτική. Μου θυμίζει την ιδεοληψία του ΔΝΤ, που επέμενε σε συγκεκριμένες πολιτικές παρότι είχαν αποδειχθεί στην πράξη καταστροφικές οικονομικά και κοινωνικά. Η βασική ιδέα είναι ίδια με αυτή που διέπνεε όλο το δεύτερο Μνημόνιο.

Η υποβάθμιση της εργασίας και των μισθών, για λόγους δήθεν ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αναπτυξιακής δυναμικής. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι οδυνηρά και γνωστά στην ελληνική κοινωνία. Το επιπλέον στοιχείο είναι ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις που τώρα κατά προτεραιότητα ξηλώνονται από την κυβέρνηση ενοχλούσαν ιδιαίτερα τον ΣΕΒ. Οπότε αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που βιάζονται».

Τονίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αναλυθεί

Αναφερόμενη στην εκλογική ήττα, ανέφερε πως είναι λανθασμένο το συμπέρασμα περί μη ανάλυσης του αποτελέσματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως οι πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίστηκαν από το 32% των ψηφοφόρων. Στάθηκε στις ακροδεξιές αποχρώσεις της ΝΔ και την αρνητική στάση των ΜΜΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν νομίζω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει αναλυθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε άλλο. Βασική του αιτία θεωρώ ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν και αναγνωρίστηκαν από σχεδόν το 32% του κόσμου, οι ανάγκες της κοινωνίας παρέμεναν πολλές και λογικά οι πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στο κυβερνών κόμμα. Οσο για την αντιπολιτευτική μας γραμμή νομίζω ότι είναι σαφής, με γνώμονα τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων απέναντι σε μια κυβέρνηση που υπηρετεί με ζήλο συγκεκριμένα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.

Αντιπαρατιθέμεθα, επίσης, έντονα τόσο με τον αυταρχισμό όσο και με τις ακροδεξιές αποχρώσεις της πολιτικής της Ν.Δ., που είναι έντονες στο προσφυγικό για παράδειγμα. Το πρόβλημα θα έλεγα ότι έγκειται κυρίως στην τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε να ακουστούν οι θέσεις μας στα ΜΜΕ. Πλέον έχει διαμορφωθεί μια υγειονομική ζώνη στα μέσα. Τούτο περιορίζει δραματικά την πληροφορία που φτάνει στους πολίτες. Και σ’ αυτό το πρόβλημα πρέπει άμεσα να βρούμε εναλλακτικές λύσεις».