«Μόλις ενημερώθηκα από τον Υπουργό Υγείας ότι τελείωσαν τα διαδικαστικά για τη μετάβαση του παιδιού στη Βοστόνη. Όλα πήγαν καλά. Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό, που το πρόβλημα του παιδιού μου έγινε και δικό τους πρόβλημα. Ευχαριστώ την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό, που ευαισθητοποιήθηκαν και έδωσαν λύση στο πρόβλημα. Κατανοώ την απόφαση του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου. Η ευθύνη είναι 100% δική μας. Ευχαριστώ βέβαια και την MDA Ελλάς, που έχει σταθεί αρωγός δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα» δήλωσε ο πατέρα του μικρού παιδιού, Γιώργος Γλωσσιώτης, το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα απαραίτητα έξοδα και το ακριβό κόστος της θεραπείας θα καλυφθούν από την συγκινητική αλληλεγγύη που επέδειξε ο κόσμος, που κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 2,2 εκατ. ευρώ μόλις σε λίγες ημέρες, παρά τα δημοσιεύματα που θέλουν το ταξίδι του παιδιού στις ΗΠΑ για την απαραίτητη θεραπεία να στηρίζεται σε «πρωτοβουλία Κικίλια».

Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υποστήριξε ότι «Είχαμε υποσχεθεί στους γονείς του παιδιού ότι σε ανθρώπινο επίπεδο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Η ελληνική κοινωνία, πρώτα από όλους, βοήθησε και έβαλε πλάτη. Μετά παρεμβήκαμε σε ανθρώπινο επίπεδο, στα πάσης φύσεως διαδικαστικά στο εσωτερικό, στο εξωτερικό, με την εταιρεία που προμηθεύει το φάρμακο, με τις διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν και τις οποίες από εδώ και πέρα αναλαμβάνει η MDA Ελλάς. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς του παιδιού για την υπομονή που έδειξαν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ανθρωπιά σε αυτή τη χώρα. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα αυτά που κάναμε σε ανθρώπινο επίπεδο, στηρίζονται στην προσπάθεια που έχει κάνει ο Γιώργος και στην ευθύνη που αναλαμβάνει».

Σημειώνεται πως ο υπουργός είχε τη Δευτέρα συνάντηση με εκπροσώπους της Novartis, στην οποία ανήκει η γονιδιακή θεραπεία για τη νωτιαία μυική ατροφία από την οποία πάσχει ο Παναγιώτης – Ραφαήλ, με την εταιρεία να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «θα επισπεύσουμε κάθε διαδικασία για την υποστήριξη του μικρού ασθενούς και της οικογένειάς του».

Ο μικρός Παναγιώτης – Ραφαήλ πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1, στην οποία διαγνώστηκε σε ηλικία τριών μηνών, και πρόκειται για μία σπάνια εκφυλιστική νόσο που προσβάλλει όλο το μυϊκό σύστημα του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας αναπνοής και κατάποσης.