Αιτία της επιθετικής συμπεριφοράς σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αποτέλεσε η απόφαση Ρέντσι να «σώσει» τέσσερις προβληματικές τράπεζες που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν. Η κυβέρνηση της Ρώμης έδωσε πράσινο φως στην «επιχείρηση διάσωσης», με την χρηματική κάλυψη να γίνεται από μέρους μεγάλων τραπεζικών οργανισμών. Παράλληλα, όμως, αναγκάσθηκαν να συμβάλλουν και πολίτες. Ομολογιούχοι και μέτοχοι των «υπό διάσωση τραπεζών», έχασαν όλα τα χρήματά τους.
 
Σύμφωνα με το Deutche Welle, ένας συνταξιούχος 68 ετών, την περασμένη εβδομάδα αυτοκτόνησε καθώς με τη διαδικασία «διάσωσης» της τράπεζας Etruria, έχασε όλες τις οικονομίες του που είχε επενδύσει σε ομόλογα.
 
Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση τονίζει πως η κυβέρνηση Ρέντσι φέρει πολιτική και ηθική ευθύνη λόγω ελλιπών ελέγχων στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και, ίσως, εξαιτίας μιας σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς ο πατέρας της υπουργού μεταρρυθμίσεων, της Μαρία Έλενα Μπόσκι, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Εtruria.
 
Ύστερα και από το «σκάνδαλο» της διάσωσης, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, προχώρησε σε δηλώσεις υποστηρίζοντας πως «διασφαλίσαμε δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις. Θα λάβουμε μέτρα για να μην υπάρξουν ποτέ πια, παρόμοια προβλήματα», προσφέροντας στήριξη τόσο στον Ματέο Ρέντσι, όσο και στην Μαρία Έλενα Μπόσκι.