Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι  «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: ''Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος''».

H αναφορά στη λέξη «νόμισμα», έδωσε την αφορμή για σχόλια, με αποτέλεσμα το Προεδρικό Μέγαρο να προβεί σε διευκρινίσεις ότι ουδέποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμφισβήτησε το ευρώ.

Ποτάμι: Λαβή για δεύτερες σκέψεις

Το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι η δήλωση περί νομίσματος δίνει λαβή για δεύτερες σκέψεις.

«Κάθε δήλωση αποκτά ιδιαίτερο νόημα στη χρονική συγκυρία που γίνεται. Μολονότι δεν θα διαφωνήσει κάποιος με την ουσία της φράσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ''η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον άνθρωπο'' οι αναφορές περί νομίσματος στο μέσον μιας ατελέσφορης διαπραγμάτευσης δίνουν λαβή για δεύτερες σκέψεις», αναφέρει ανακοίνωση του Ποταμιού.

«Πόσο μάλλον που με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν επανέλθει στο προσκήνιο αρνητικά σενάρια για την πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σενάρια που εντείνουν τη σύγχυση και την ανησυχία του κόσμου», σχολίασε το Ποτάμι.

Ολόκληρη η δήλωση 

Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, καθώς και την ανάγκη ενότητας, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του ως Επιτίμου Δημότη του δήμου Άργους-Μυκηνών την Τρίτη.

Σημείωσε ότι «οφείλουμε να υπερασπισθούμε την εθνική μας κληρονομιά και να διασφαλίσουμε ένα αντάξιο αυτής μέλλον, παραμερίζοντας τα λίγα και μικρά που μας χωρίζουν και υπηρετώντας τα πολλά και μεγάλα που μας ενώνουν, ιδίως σε κρίσιμες περιστάσεις όπως οι σημερινές».

Επιπλέον, τόνισε πως «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία του Άργους, που αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, σύμφωνα με τα ασφαλή τεκμήρια πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Υπογράμμισε ότι «εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των Προγόνων μας και του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας που θεμελίωσαν, οφείλουμε να συμβάλλουμε, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτή η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια να συνειδητοποιήσει πως το μέλλον της εξαρτάται από την υπεράσπιση του βασικού της μεγέθους, όπως αυτό προσδιορίσθηκε από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της. Και το μέγεθος αυτό είναι ο Άνθρωπος, η αξία του και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του ως συστατικά στοιχεία της πραγματικώς φιλελεύθερης ιδεολογίας».

Τέλος, ο Πρ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι «συναισθανόμενος και το βάρος της εθνικής συγκυρίας, θα αναλώσω και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, προκειμένου να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας».