Αγαπητέ πρωθυπουργέ,

Στο γράμμα σας της 28ης Ιουνίου ζητήσατε από τις χώρες της Ευρωζώνης να επανεξετάσουν την θέση τους σχετικά με την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας για ένα μήνα από την ημερομηνία ολοκλήρωσής του (30 Ιουνίου).

Θα πρέπει να τονίσω ότι κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 22 Ιουνίου συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Θεσμών. Επιβεβαιώθηκε ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησής σας και των Θεσμών, εντός του πλαισίου όπως περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ήταν προαπαιτούμενο προκειμένου το Eurogroup να φτάσει σε μια συμφωνία με ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που θα παρείχε επιπλέον χρηματοδότηση και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η προσέγγιση αυτή επανεπιβεβαιώθηκε στις 25 και 26 Ιουνίου κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ζητήσατε η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF θα πρέπει να γίνει στο προαναφερθέν πλαίσιο.

Δυστυχώς, πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου, η κυβέρνησή σας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Κατά συνέπεια το Eurogroup δεν ήταν σε θέση να επεκτείνει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας πέραν της 30ης Ιουνίου. Αφού συμβουλεύτηκα τους ηγέτες, υπό την απουσία νέων στοιχείων, δεν βλέπω διάθεση να πάμε πέραν των θέσεων που εξέφρασαν οι υπουργοί οικονομικών στην συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου.

Θέλω, τέλος, να υπενθυμίσω ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ως μέλος της Ευρζώνης, η Ελλάδα μπορεί πάντα να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της, σύμφωνα με τους κοινά συμφωνημένους κανόνες. Στην Ευρώπη οι πόρτες για τη διαπραγμάτευση παραμένουν πάντα ανοιχτές στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Στη διάθεσή σας,

Donald Tusk

Το πρωτότυπο έγγραφο: