Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ψήφισμα για την επίσημη αναγνώριση του ρατσισμού κατά των απόρων ως επιβαρυντική συνθήκη κατά την τέλεση αδικημάτων θα διεξαχθεί στη Γερουσία της Ισπανίας. Την ίδια ώρα, η El Pais επισημαίνει ότι στοιχεία από το ίδρυμα Rais, το οποίο ασχολείται με τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ισπανία, δείχνουν ότι τουλάχιστον το 1/3 των αστέγων έχει δεχθεί προσβολές ή βίαιες επιθέσεις, με τα κρούσματα να πληθαίνουν.
 
«Μια φορά ήρθαν κάτι μεθυσμένοι και με κλωτσούσαν και γελούσαν», είπε στην εφημερίδα ο 53χρονος Ραούλ που κοιμάται στην Γκραν Βία της Μαδρίτης. «Άλλες φορές με βρίζουν». «Μια μέρα πήγαινα να συναντήσω την κοινωνική λειτουργό και κάποιος με σταμάτησε για να με ρωτήσει τι ώρα είναι», είπε ο 65χρονος Χεσούς. «Μόλις του απάντησα, άρχισε να με χτυπάει».
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα περισσότερα αδικήματα κατά των αστέγων δεν αναφέρονται στις Αρχές γιατί οι άστεγοι αισθάνονται εξαιρετικά ευάλωτοι. «Αν ζεις στον δρόμο και δεχθείς επίθεση, δεν έχεις πουθενά καταφύγιο», ανέφερε εκπρόσωπος του ιδρύματος Rais. «Συχνά φοβούνται να αναφέρουν τις επιθέσεις γιατί ο δράστης μπορεί να επιστρέψει και να τους σκοτώσει». Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, το 2016 καταγγέλθηκαν 10 περιστατικά βίας κατά απόρων, ενώ το 2017 καταγγέλθηκαν 11.
 
Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία είχε προτείνει ήδη από το 2015 να συμπεριληφθεί η αποροφοβία στις επιβαρυντικές συνθήκες του ποινικού κώδικα, κατά τον ίδιο τρόπο που συμπεριλαμβάνονται ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία.
 
Αφορμή για την επανατοποθέτηση του ζητήματος στο δημόσιο διάλογο ήταν ένα περιστατικό στο θέρετρο Μπενιντόρ, όπου Βρετανοί τουρίστες έδωσαν σε άστεγο 100 ευρώ προκειμένου εκείνος να κάνει τατουάζ ένα συγκεκριμένο όνομα στο μέτωπό του.
 
Το κόμμα των Ποδέμος υποστήριξε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αν η αποροφοβία αναγνωριστεί ως επιβαρυντική συνθήκη στον ποινικό κώδικα, ενώ το 2017 είχε κάνει και επίσημη πρόταση για αυτό το θέμα η οποία έλαβε τη στήριξη σχεδόν όλων των κομμάτων της Ολομέλειας.
 
Από τη μεριά του ο Γερουσιαστής Χοάν Κομορέρα υποστήριξε ότι η πρόταση πρέπει να γίνει νόμος. «Ο γενικός εισαγγελέας είχε ήδη τονίζει την ανάγκη να συμπεριληφθεί η αποροφοβία από το 2015» είπε ο Κομορέρα και πρόσθεσε εκ μέρους του κομματικού συνασπισμού στον οποίο συμμετέχει ότι «πιστεύουμε ότι η πρόταση θα διορθώσει αυτή την παράλειψη» αναφερόμενος στην ισπανική νομοθεσία.
 
«Αν εγκριθεί από όλα τα κόμματα, θα περάσει στο Κογκρέσο και η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί πριν από το τέλος του έτους. Θα αφορά περιπτώσεις όπως αυτή που είχαμε δει στο Μπενιντόρ», δήλωσε ο Κομορέρα.
 
Η El Pais αναφέρει ότι εκπρόσωποι του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της προηγούμενης πρότασης, φαίνεται να υποστηρίζουν την πρωτοβουλία, αν και δεν έχουν ακόμη μελετήσει τις λεπτομέρειες.