Η Αργεντινή έκανε ξανά το μεγάλο βήμα για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή από τον κεντροαριστερό Πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2019 τις σχετικές ρυθμίσεις για το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματος τους. Το 2018 σχετικό νομοσχέδιο είχε λάβει το «όχι» από τη Γερουσία της Αργεντινής με έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της καθολικής εκκλησίας.

Όπως μεταδίδει το Guardian, τους δρόμους της χώρας κατέκλυσαν τα πράσινα μαντήλια του κινήματος για το δικαίωμα στην άμβλωση, ένα σύμβολο που έχει γίνει η σημαία της εκστρατείας για όλη την Αργεντινή. Στο αντίπαλο στρατόπεδο οι γαλάζιες σημαίες των υποστηρικτών της Καθολικής Εκκλησίας και άλλων χριστιανικών κύκλων, που τάσσονται πλήρως αντίθετοι στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Τα δύο «στρατόπεδα» σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις τους μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πιθανόν την Παρασκευή.

«Οι γυναίκες της Αργεντινής έχουν τώρα την στήριξη όλης της Λατινικής Αμερικής, όπου τα πράσινα μαντήλια υψώνονται από βορρά έως νότο», δήλωσε η Claudia Piñeiro, Αργεντίνα συγγραφέας και μάχιμη υπερασπίστρια της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στη χώρα.

Το ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο της Αργεντινής για το δικαίωμα στην άμβλωση έχει καταδικάσει εκατομμύρια έφηβες να συνεχίζουν ανεπιθύμητες κυήσεις. Ενδεικτικά, μόνο στην Αργεντινή σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του «Access to Safe Abortion Network» της Αργεντινής περισσότερα από 7.000 κορίτσια ηλικίας 10 έως 14 ετών κατά την περίοδο 2016-2018 έφεραν στον κόσμο παιδιά, με την πλειονότητα των οποίων να είναι αποτέλεσμα βιασμού. Μόνο κατά το έτος 2016, 40.000 γυναίκες χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας επιπλοκών, που προέκυψαν από παράνομες αμβλώσεις, σύμφωνα με σχετική έκθεση, ενώ από το συνολικό αριθμό των εισαγωγών, 6.400 αντιστοιχούσαν σε κορίτσια ηλικίας 10 έως 19 ετών.

Η άμβλωση παραμένει παράνομη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, όπου η ισχυρή επιρροή της καθολικής εκκλησίας έχει καταστήσει την επιλογή τις διακοπής της κύησης απαγορευτική για τα περισσότερα έθνη. Σημειώνεται πως η άμβλωση απαγορεύεται πλήρως στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα, ενώ εξαιρέσεις γίνονται σε περιπτώσεις βιασμού ή προκειμένου να σωθεί η ζωή της εγκυμονούσας σε άλλα έθνη της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Χιλή. Οι αμβλώσεις, ωστόσο, είναι νόμιμες μόνο στην Κούβα και την Ουρουγουάη, όπου η καθολική εκκλησία έχει λιγότερη επιρροή.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει το κίνημα υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης στην Αργεντινή τα τελευταία χρόνια ως «ένα από τα πιο εμβληματικά κινήματα» για το δικαίωμα των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις.


Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2018 η Γερουσία της Αργεντινής καταψήφισε νομοσχέδιο που νομιμοποιούσε την έκτρωση έχοντας, μάλιστα, εγκριθεί αρχικά από το κοινοβούλιο της χώρας. Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση, που είχε διαρκέσει πάνω από 15 ώρες, είχε ως αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να λάβει 38 ψήφους κατά και 31 υπέρ, ενώ δύο άτομα απείχαν. Νωρίτερα, το κοινοβούλιο της Αργεντινής είχε αρχικά υπερψηφίσει με οριακή πλειοψηφία τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων μέχρι την 14η εβδομάδα της κύησης, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.