Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Άσσος της Κεφαλονιάς, μετά το πέρασμα του Κυκλώνα «Ιανού», ο οποίος δημιούργησε ανυπολόγιστες καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας αφήνοντας πίσω του αγνοούμενους και τρεις νεκρούς.

Το γραφικό χωριό και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς, κυριολεκτικά καλύφθηκε από τόνους λάσπης, πέτρας και μπάζων που μετέφερε ένας ορμητικός χείμαρρος.

«Προσευχόμασταν να ξημερώσει»

Κάτοικος της περιοχής που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», περιέγραψε χαρακτηριστικά την κατάσταση σημειώνοντας πως «έπεφταν οι πέτρες μαζί με το νερό. Βγήκαμε από το σπίτι, ήταν το απόλυτο σκοτάδι. Ανεξέλεγκτο το νερό και προσευχόμασταν να ξημερώσει, γιατί είχαμε και διακοπή ρεύματος», επεσήμανε.

Ακόμα προσέθεσε πως «όταν ξημέρωσε καταλάβαμε τι είχε γίνει. Από τις 2 το βράδυ έως τις 7 το απόγευμα δεν σταματούσε. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι μπορούσαμε, το χωριό ήταν γεμάτο τουρίστες. Θέλαμε να δούμε αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος μέσα στα αυτοκίνητα. Πρέπει να έρθουν να μας ξεθάψουν», τόνισε.

«Σκληρή δουλειά και λίγα λόγια» υποσχέθηκε ο Χαρδαλιάς

Το απόγευμα του Σαββάτου μετέβη στη Κεφαλονιά ο υφυπουργος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής. Αφού πέταξε με ελικόπτερο πάνω από το νησί για να δει ιδίοις όμμασι τις ζημιές που άφησε πίσω του ο Κυκλώνας, συμμετείχε σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού.

Μετά το πέρας αυτής επεσήμανε πως «είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια, ασχοληθήκαμε με λεπτομέρειες για ζητήματα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη αναφέροντας πως αυτά ήταν «λεπτομέρειες που αφορούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, στα δίκτυα της ύδρευσης, τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των οδικών δικτύων».

Απραξία καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι της Άσσου ζητούν άμεσα την κρατική παρέμβαση, ώστγε το χωριό να καταφέρει να ορθοποδήσει. Ωστόσο τρία 24ωρα μετά την καταστροφή, καταγγέλλουν ότι οι αρχές ακόμα δεν έχουν παράσχει καμιά βοήθεια.

Για τρίτη ημέρα οι κάτοικοι του χωριού καταγγέλουν σύμφωνα με το «in.gr», ότι βρίσκονται χωρίς νερό και ρεύμα, με εθελοντές να τους παρέχουν τρόφιμα και νερό την ώρα που μαγαζιά και σπίτια έχουν καταστραφεί.