Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι υπήρχαν σοβαρές πληροφορίες για πρόθεση εισβολής στο Κοινοβούλιο και είχαν κυκλοφορήσει χάρτες με τις εισόδους και οδηγίες, ενώ δίνονται και οι ιστότοποι στους οποίους είχαν αναρτηθεί απο πριν οι χάρτες αυτοί.
 
Με αφορμή αυτές τις πληροφορίες και με στόχο να μη διαλυθεί το συλλαλητήριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε καταρτιστεί ειδικό σχέδιο προστασίας της Βουλής και των γύρω δημοσίων κτιρίων (Υπουργείο Εξωτερικών, κ.λ.π.) και ταυτόχρονα για την προστασία των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο. Γι' αυτό και, όπως αναφέρεται, η στάση των ΜΑΤ ήταν καθαρά αμυντική και έκαναν χρήση χημικών, όσο γινόταν πιο περιορισμένη, αποκλειστικά στα σημεία που γίνονταν οι εξαιρετικά άγριες επιθέσεις των ακροδεξιών.
 
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που υπήρξαν συνολικά 28 τραυματίες αστυνομικοί, ενώ σημαντικές ήταν οι φθορές που υπέστησαν ο ατομικός εξοπλισμός και τα δημόσια είδη (καταστροφή ή φθορά μεγάλου αριθμού στολών, 29 κρανών, 42 ασπίδων, 25 περικνημίδων, 24 προσωπίδων, κ.λ.π.). Ταυτόχρονα, η αστυνομία υποστηρίζει πως είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα, με τρεις ισχυρούς αστυνομικούς φραγμούς για να μην έρθουν σε επαφή οι ακροδεξιοί με τους αντιφασίστες που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στα Προπύλαια, πράγμα το οποίο επετεύχθη.
 
Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες, η επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν η απολύτως ενδεδειγμένη, οι αστυνομικοί επέδειξαν ψυχραιμία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση και διατήρησαν και κάθε κόστος τις θέσεις τους, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός, ενώ οι συλλήψεις έγιναν μετά και στοχευμένα (όχι στην τύχη με βάση το τι φορούσε ο καθένας) και αυτοί ήταν οι λόγοι που δεν υπήρξαν τραυματισμοί μέσα στο συλλαλητήριο και ο κόσμος αποχώρησε, χωρίς να κινδυνεύσει.
 
Το Αρχηγείο υπογραμμίζει, ακόμα, ότι οι ομάδες που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις ήταν πολυάριθμες και «με ενωμένες δυνάμεις και χρησιμοποιώντας εξοπλισμό, όπως αντιασφυξιογόνες μάσκες, μπουφάν με ειδικά προστατευτικά καθώς και πλήθος επικίνδυνων αντικειμένων, πρόσφορων να επιφέρουν σοβαρές σωματικές ή/και θανατηφόρες βλάβες, όπως κοντάρια, μεταλλικές ράβδους, πέτρες, μάρμαρα, όπλα εκτόξευσης φωτοβολίδων ευθείας βολής, βόμβες μολότοφ, σφενδόνες, λοστούς, κ.λπ., επιχειρούσαν να εισέλθουν στο χώρο του Κοινοβουλίου».
 
Στην ανακοίνωση εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τον απώτερο σκοπό που εξυπηρετούν αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια, ενώ αφήνονται και αιχμές για τον πολιτικό κόσμο που κάνει κριτική από προχθές στην Αστυνομία και ο οποίος δεν εξέφρασε έμπρακτα καμία συμπάθεια για τους τραυματίες αστυνομικούς.
 
«Συμπερασματικά, η Ελληνική Αστυνομία εκπλήρωσε την αποστολή της κατά τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και επαναδιαβεβαίωσε τη σταθερή της βούληση να υπερασπίζεται με αυταπάρνηση την Πολιτεία, την κοινωνία και τους πολίτες» αναφέρει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και επισημαίνει: «Στον αντίποδα, η τακτική, ο εξοπλισμός, η οργάνωση, η στόχευση, η βιαιότητα των ενεργειών και η εν γένει συμπεριφορά και δράση των ατόμων που προκάλεσαν τα επεισόδια γεννούν ιδιαίτερο προβληματισμό αναφορικά με τα πραγματικά αίτια και βεβαίως το σκοπό που εξυπηρετούν, δεδομένης της χρησιμοποίησης εθνικού συμβόλου (ελληνική σημαία με τον ιστό της) ως όπλο επίθεσης σε βάρος αστυνομικών, της βεβήλωσης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, και της προσπάθειας κατάλυσης – ουσιαστικά – της Δημοκρατίας, με τη βίαιη είσοδο στη Βουλή των Ελλήνων».
 
Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Συνοψίζοντας, η Ελληνική Αστυνομία σε κάθε περίπτωση αποδέχεται την κριτική, δεν μπορεί όμως να σιωπά στις περιπτώσεις που η διαστρέβλωση των γεγονότων και οι όποιες σκοπιμότητες αδικούν κατάφωρα το έργο και την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο και δεν επιτρέπουν ούτε καν μια απλή έκφραση συμπάθειας προς τους τραυματισθέντες αστυνομικούς, στους οποίους μόνον η Ηγεσία του Σώματος και οι συνάδελφοί τους έσπευσαν να συμπαρασταθούν στο νοσοκομείο που διακομίσθηκαν και να τους εκφράσουν τη στήριξη και την ευγνωμοσύνη τους».


(το επίμαχο δημοσίευμα που επικαλείται η αστυνομία)

 

Γεροβασίλη: Αναρτημένο στο διαδίκτυο το οργανωμένο σχέδιο – Αμυντική η αστυνομία

 
Για οργανωμένο σχέδιο εισβολής στη Βουλή, το οποίο μάλιστα είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο, έκανε λόγο η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διαβεβαιώνοντας πως η αστυνομία έδρασε αμυντικά απέναντι στους επίδοξους εισβολείς.
 
«Ο τρόπος που αντέδρασε η αστυνομία ήταν ο ενδεδειγμένος για να έχουμε τα λιγότερα προβλήματα, χρησιμοποιήθηκαν τα πιο ήπια μέσα σε σχέση με τη βιαιότητα των περιστατικών» ανέφερε η υπουργός. Σημείωσε, ακόμα, ότι η συγκέντρωση για τη Μακεδονία δεν διαλύθηκε πριν την ώρα της εξαιτίας των επεισοδίων, εξηγώντας πως ρήψη δακρυγόνων υπήρξε περιμετρικά μεν της Βουλής, αλλά μόνο στα σημεία όπου εκδηλώθηκαν επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία.
 
«Ποτέ δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος κάποιος, όταν υπάρχουν θέματα σε μια διαδήλωση (…) Ποτέ δεν είχαμε τόση βία και τόσο οργανωμένη επίθεση σε αστυνομικούς που φυλάσσουν το κοινοβούλιο, ήταν πρωτοφανές» υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι υπήρξε σχέδιο διάλυσης του συλλαλητηρίου με εντολή της πολιτικής ηγεσίας.
 
«Έχουμε ανησυχητικά φαινόμενα και οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να δούμε εάν, εξαιτίας της στάσης ορισμένων πολιτικών δυνάμενων, η άκρα δεξιά κερδίζει χώρο. Πρέπει όλοι να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία. Η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής αφήνουν χώρο στην άκρα δεξιά» σημείωσε, κάνοντας λόγο για «συμπόρευση». «Είναι διχασμός να λέει η ΝΔ ότι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας πουλάει τη Μακεδονία» συμπλήρωσε η υπουργός.
 
Καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε από ακροδεξιά στοιχεία στο συλλαλητήριο η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, ενώ τέλος ανέφερε ότι άτομα με κουκούλες που εικονίζονται σε βίντεο να κινούνται στο περιστύλιο της Βουλής είναι αστυνομικοί. «Είδα το βίντεο και επισήμως έχω να σας πως ότι είναι Έλληνες αστυνομικοί της υπηρεσίας επισήμων της Βουλής, που εκείνη την ώρα πήραν εντολή να μετακινηθούν», απάντησε στις αιτιάσεις.