Στη γνωστοποίηση αυτή προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από εκκλησιαστικούς ηγέτες που χαρακτήρισαν το δικαίωμα ασύλου ειδικά σε αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων ως  ιερό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για άτομα τα οποία έφτασαν στο έδαφος της Αυστραλίας όχι με «σύννομους» τρόπους, είτε με σκάφη δουλεμπόρων είτε ακόμη και με λαστιχένιες βάρκες, και τώρα, μετά και την τελευταία δικαστική απόφαση, θα βρεθούν στο μικρό νησί του Ναουρού που βρίσκεται περίπου 1.800 μίλια βορειοανατολικά της χώρας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί πως, ανάμεσα στα συγκεκριμένα άτομα που μάλιστα πάσχουν από βαρύτατες νόσους, βρίσκονται και 37 βρέφη τα οποία είχαν φτάσει στην Αυστραλία ακριβώς για να τύχουν ιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της χώρας, κάποιες από τις 267 απελάσεις θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται άμεσα και εντός των επόμενων ημερών ενώ κάποιες άλλες θα γίνουν σταδιακά, λόγω των συγκεκριμένων ασθενειών.

«Δυστυχώς, κάποιοι μετανάστες με μακροχρόνιες και δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, δεν θα βρίσκονται για πολύ καιρό ακόμη εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.