Στην «άβολη αλήθεια για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» αναφέρεται η ιστοσελίδα Politico υποστηρίζοντας ότι η γυναίκα-θαύμα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που επελέγη για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν έχει σφοδρούς επικριτές στη χώρα της. Γνωστοποίησε πως είναι γεννημένη στις Βρυξέλλες και πολύγλωσση, είναι ένα άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως μεταξύ εχθρών και φίλων, η ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο υπουργείο Άμυνας από το 2014 θεωρείται αποτυχημένη και παρόλο που η ίδια έχει αναγνωρίσει ότι έγιναν σφάλματα, έχει αγνοήσει το επανειλημμένο κάλεσμα της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί.

«Με την πρώτη ματιά, η καταδεκτική 60χρονη υπουργός με το χαμόγελο για την κάμερα μοιάζει να είναι η τέλεια επιλογή με την απαιτούμενη εμπειρία, την πολιτική γενεαλογία και την προσωπικότητα για να χειριστεί τη δυσκολότερη αποστολή της ΕΕ», ωστόσο συνέχισε αναφέροντας πως «είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό». Επισήμανε πως «αν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ένας ελκυστικός ρήτορας και δημοφιλής στα γερμανικά talk-show, η αέναη αύρα σκανδάλων γύρω από την ίδια και το υπουργείο της μεταβάλλει την άποψη των ψηφοφόρων της» και παρέθεσε με στοιχεία την άποψη της γερμανικής πρωτεύσας για την ίδια.

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πιο αδύναμη υπουργός μας. Αυτό είναι, φαίνεται, αρκετό για να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο που επικαλείται το άρθρο της Politico, αν και ο Σούλτς είναι σοσιαλδημοκράτης, την ανάλυσή του για τις επιδόσεις της υπουργού τη συμμερίζονται πολλοί από τους συναδέλφους του Χριστιανοδημοκράτες , αν και οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να την επικρίνουν δημοσίως. Αντ’ αυτού, επισημαίνουν την κατάσταση του γερμανικού στρατού. «Η κατάσταση του ομοσπονδιακού στρατού είναι καταστροφική», έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Ρούπερτ Σολτς , ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας υπό τον Χέλμουτ Κολ , συμπληρώνοντας ότι «η συνολική αμυντική ικανότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας υποφέρει, κάτι που είναι απολύτως ανεύθυνο».

Die Welt: Τριπλά ταπεινωμένη η Μέρκελ

«Τιμητικό δεν ήταν σίγουρα το μακρύ Σαββατοκύριακο των Βρυξελλών της Α. Μέρκελ, αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί της του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) από τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD). Μέρκελ η στριμωγμένη, αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει καλύτερα» σχολιάζει η συντηρητική εφημερίδα «Die Welt», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι διασπασμένη στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, έπειτα από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές εκλογές των τελευταίων ετών. Διότι, η αρνητική στάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας είναι μια de facto ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό, έστω και αν ακόμη δεν έχει γίνει επίσημα. Η Α. Μέρκελ είχε πει, όταν παραιτήθηκε από πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) τον Οκτώβριο, ότι ήταν διατεθειμένη να παραμείνει μέχρι το 2021 καγκελάριος, είχε όμως κατά νου να ασκήσει το αξίωμά της με αξιοπρέπεια και να φύγει με αξιοπρέπεια» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Η εφαρμογή της αρχής του επικεφαλής υποψήφιου (Spitzenkandidatenprinzip), με τον μεγάλο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πλήρωση της υψηλότερης θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυστυχώς δεν ήταν αυτή τη φορά εφικτή. Την επόμενη φορά ίσως» συνέχισε.

NYT: Προώθηση της ενότητας με τα νέα πρόσωπα στην ΕΕ

«Καθώς ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια σκηνή ενισχύεται, η πολιτική της κατακερματίζεται με τα μικρότερα, πιο ιδεολογικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκιστών και των εθνικιστών, να κερδίζουν έδαφος την ώρα που τα παραδοσιακά, κεντρώα κόμματα αποδυναμώνονται», γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Οι ηγέτες της ΕΕ απάντησαν σε αυτές τις εξελίξεις επιλέγοντας πολιτικούς ισχυρής συναίνεσης για να ηγηθούν των κορυφαίων αξιωμάτων της ΕΕ.

Αναφορικά με τη νέα επικεφαλής της Κομισιόν, τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , οι ΝΥΤ σχολιάζουν ότι αναμένεται να προωθήσει μεγαλύτερη ένωση, προκαλώντας πονοκέφαλο σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Το έργο της για περισσότερο ενωμένη Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε μία περίοδο που ένα μέρος της Ένωσης επιθυμεί ανάσχεση της όποιας περαιτέρω ενοποίησης.

Αναφορικά με την Κριστίν Λαγκάρντ, οι NYT αναφέρονται στην έως τώρα δυναμική καριέρα της, επισημαίνοντας ότι είναι σκληρή και ενεργητική στις διαπραγματεύσεις, στοιχεία που θα της χρησιμεύσουν στον συντονισμό της νομισματικής πολιτικής και στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την ευρωζώνη.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Νταβίντ Σασόλι εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα δύο χρόνια. Είναι πρώην δημοσιογράφος που εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από το 2014 ήταν αντιπρόεδρος του σώματος.

Θα στηριχθεί και από τους Σοσιαλδημοκράτες και το ΕΛΚ για δυόμιση – το ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου – κι έπειτα θα παραδώσει τη σκυτάλη σε μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το υπόλοιπο της θητείας.

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, νυν πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ θεωρείται αποτελεσματικός στις συναινετικές διαδικασίες, χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα και δίνει χώρο στους συμβιβασμούς. Η θέση του επικεφαλής της διεθνούς διπλωματίας, αν και δεν θεωρείται τόσο ιδιαίτερη όσο οι υπόλοιπες, έχει ενισχύσει τη σημασία της σε μία περίοδο που η συμφωνία με το Ιράν έχει ιδιαιτέρως κλονιστεί. Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ διαθέτει υψηλά ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια αλλά έχει εμπλακεί σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα, γράφουν ακόμη οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Euractiv: Απροσδόκητη νικήτρια ο φον ντερ Λάιεν στην κούρσα διαδοχής

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε τελικά χθες να συνασπιστεί υπό την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, γράφει η ιστοσελίδα Euractiv και προσθέτει πως «η συμφωνία ωστόσο δημιουργεί πιθανόν σοβαρό πρόβλημα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ενδέχεται να μην επικυρώσει τον διορισμό της. Η φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε απροσδόκητα νικήτρια στην κούρσα διαδοχής μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες του Συμβουλίου και μετά την αποτυχία στήριξης μιας συμφωνίας η οποία περιλάμβανε εντελώς διαφορετικά ονόματα. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης όσον αφορά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον επικεφαλής της ΕΚΤ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, θέσεις που πάνε αντιστοίχως στον Βέλγο Σαρλ Μισέλ, την Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Γερμανία απείχε στην πραγματικότητα από την τελική συμφωνία, εξαιτίας προβλημάτων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι σοσιαλιστές εταίροι της Μέρκελ αρνήθηκαν να εγκρίνουν την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν. Η υπουργός Άμυνας θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στο Ερυωκοινοβούλιο, καθώς θα πρέπει να παλέψει για να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία προκειμένου να επικυρωθεί ο διορισμός της. Οι Πράσινοι έχουν ήδη απορρίψει τη συμφωνία του Συμβουλίου ενώ οι Σοσιαλιστές, που την αποκάλεσαν “απαράδεκτη”, και οι Αριστεροί ενδέχεται να υιοθετήσουν απορριπτική στάση.

Η φον ντερ Λάιεν αποτελεί στη χώρα της αντικείμενο έρευνας σχετικά με συμβάσεις παροχής συμβουλευτικού έργου και οι ευρωβουλευτές είναι οργισμένοι επειδή το Συμβούλιο επέλεξε έναν υποψήφιο που δεν συμμετείχε καθόλου στις Ευρωπαϊκές εκλογές.

LeFigaro: Φίλη των Γάλλων η φον ντερ Λάιεν

Για μία «φίλη των Γάλλων» και άνθρωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στην Καγκελάριο Μέρκελ κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Figaro,αναφερόμενη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η γαλλική εφημερίδα, αναφερόμενη στην επιλογή της νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να ηγηθεί προσεχώς της ΕΚΤ, κάνει λόγο για «επιστροφή στις ευρωπαϊκές πηγές», επισημαίνοντας ωστόσο ότι, σε αντίθεση με τα ειωθότα, η Λαγκάρντ δεν έχει ποτέ διευθύνει κεντρική τράπεζα χώρας, όπως συνέβαινε με όλους τους επικεφαλής της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια. Θα είναι η πρώτη επικεφαλής της ΕΚΤ με ταγέρ. Μια αληθινή πρωτοπόρος και οι κύριοι της Φραγκφούρτης θα πρέπει να το συνηθίσουν.