Ο λόγος για τον Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος, εάν δεν έχετε λάβει τη σχετική «γραμμή» από τα τελευταία δημοσιεύματα στη Γαλλία και στις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισήλθε πρόσφατα στο δεύτερο μισό της θητείας του στην προεδρία της Γαλλίας, από την εκλογή του στην ηγεσία της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης της Ευρωζώνης πίσω στο 2017.

του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Επιστρέφοντας στο 2019, ο «Μανού», όπως προσπάθησαν να τον λανσάρουν τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα για του χαρίσουν ένα πιο εκλαϊκευμένο προφίλ, μακριά από τους τραπεζίτες όπου είναι το οικείο του περιβάλλον, βρίσκεται εν μέσω πυρών όχι μόνο στο εσωτερικό της Γαλλίας και από τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αλλά και από τους ίδιους τους συμμάχους.

Από την περασμένη εβδομάδα ο Μακρόν δέχεται επιθέσεις για τις αποστάσεις που λαμβάνει από τη στήριξη του στο NATO εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα (στις 3 και 4 Δεκεμβρίου), με τον ίδιο να υπεραμύνεται της δήλωσης του για τον «εγκεφαλικό θάνατο» του NATO, κατά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ στο Παρίσι την Πέμπτη.

Ο Μακρόν ανέφερε πάλι πως το NATO χρειάζεται να «εκσυγχρονιστεί» και να μην μένει κολλημένο στο χρόνο κατηγορώντας άλλες χώρες όπως η Ρωσία και Κίνα ως απειλές για την ασφάλεια των μελών της Συμμαχίας. «Οι αντίπαλοι μας σήμερα δεν είναι η Ρωσία και η Κίνα, όπως ακούω πολλούς να λένε, αλλά η τρομοκρατία που έχει χτυπήσει πολλές από τις χώρες που είμαστε μέλη και σύμμαχοι στο NATO» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η εν λόγω παραπομπή στην «τρομοκρατία» ήταν ένα «καρφί» προς τους Αμερικανούς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία, με το Παρίσι να έχει τόνισει πως η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση των στρατευμάτων τους από την περιοχή της Συρίας θα οδηγήσει σε ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους. Ή, ακόμα καλύτερα, μεταφέρει τον εκνευρισμό του Μακρόν για την παραμονή του Μπασάρ αλ Άσαντ στην ηγεσία της Συρίας, ενώ κάθε εκπρόσωπος των γαλλικών συμφερόντων ζητά την απομάκρυνση του από τη Δαμασκό από το ξεκίνημα της εμπόλεμης σύρραξης στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Και εάν το μυαλό σας αυτή τη στιγμή πηγαίνει, εντελώς τυχαία, σε συνειρμούς όπως «πετρέλαια», «Total», «δρόμοι μεταφοράς», δεν μπορούμε να σας παρεξηγήσουμε…

«Κοιτώντας» σε Πεκίνο και Μόσχα

Πέρα από τα προσχήματα για τον «κίνδυνο της τρομοκρατίας» από χώρες και κυβερνήσεις που φρόντισαν να «φουσκώσουν» με κάθε τρόπο το ISIS και άλλες παρόμοιες οργανώσεις, η αναφορά του Μακρόν προς την Κίνα και Ρωσία γίνεται σε μια στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος κινείται έντονα για τη βελτίωση των σχέσεων με Πεκίνο και Μόσχα, δεδομένης της προσπάθειας του να ισοσκελίσει το κύρος του Παρισιού στις αποφάσεις που λαμβάνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να το επαναφέρει στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία. 

Ένα ξεκάθαρο δείγμα αυτής της πρόθεσης φάνηκε στις αρχές του Νοεμβρίου όταν ο Μακρόν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα κλείνοντας ένα πακέτο συμφωνιών με την ασιατική χώρα σε διάφορους κλάδους (γεωργία, ενέργεια, αεροπλοΐα, ψηφιακές υπηρεσίες και υγεία), συνολικού ύψους 13.6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπινγκ, η Γαλλία στοχεύει στη σημαντική ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και στο σύνολο των συναλλαγών του Πεκίνου με την ΕΕ.

Πέρα από τις προκλήσεις στην Κίνα, αξίζει να σημειωθεί και το «άνοιγμα» του Μακρόν προς τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον δεύτερο να αναμένεται για επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι στις 9 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη προκάλεσε αίσθηση η φημολογία για αποδοχή των θέσεων της Ρωσίας από τη Γαλλία σχετικά με ένα ανώτατο όριο στην τοποθέτηση πυραύλων επί ευρωπαϊκού εδάφους, κίνηση που έρχεται μετά από την αναστολή  της συνθήκης INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς μεταξύ της Μόσχας και των Αμερικανών, τον περασμένο Αύγουστο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε στην πρόταση του Πούτιν λέγοντας πως είναι «αναξιόπιστη», αλλά πρόσθεσε στη συνέχεια ότι ο Μακρόν «είναι ανοιχτός στους προβληματισμούς της Ρωσίας και έτοιμος για διάλογο στο συγκεκριμένο θέμα»

Ο Μακρόν, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Στόλτενμπεργκ, ανέφερε πως η πρόταση της Μόσχας είναι μεν «απολύτως απαράδεχτη», υπογραμμίζοντας, δε, «πρέπει να σκεφτόμαστε ότι, ως μια βάση για συζήτηση, δεν πρέπει απλά να τη διαγράψουμε. Ας είμαστε σοβαροί, μιλάμε για την ασφάλεια της Ευρώπης», όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αντί επιλόγου, με βάση το κλίμα που έχει δημιουργήσει ο Μακρόν, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα θα γίνουν γνωστά και κυρίως αυτά που δεν πρόκειται να δημοσιευτούν στα media κατά την παρουσία του Γάλλου στη Σύνοδο του NATO την ερχόμενη εβδομάδα.